Üniversite kazandım nerede kalacağım?

Evinizden farklı bir şehirde üniversite kazandıysanız karşınıza 4 farklı alternatif çıkmaktadır. Bunlar KYK yurdu, özel yurtlar, apart ve öğrenci evi. Şimdi sırayla üniversitelilerin tüm barınma alternatiflerinin avantajları ve dezavantajlarını inceleyelim.

KYK yurt incelemesi

Ülke geneli ve KKTC’de bulunan 773 KYK yurdunun öğrenci kapasitesi 678.763’tür. 2020 yılında tamamlanan yeni yurtlarla birlikte KYK yurtlarının kontenjanı 700 bini aşmaktadır. 4 milyonu aşan üniversite öğrenci sayısını düşündüğümüzde yurt kontenjanının az olduğunu söylemek mümkün. Ağustos ayında başlayan KYK yurt başvuruları sonuçlandığında herkese yurt çıkmamaktadır. Yurdun kontenjanı kadar asil ve yedek öğrenci bulunmakta. Asiller kaydını yaptırmadığı veya yaptırıp yurttan ayrıldığı sürece mayıs ayına kadar yedek sıradaki öğrencilerin şansı bulunmakta. KYK yurdunun avantajları: Yurt ücretinin uygun olması, günlük öğrencilere yemek yardımı yapılması, ısınma-elektrik-su için ekstra ücret talep edilmemesi KYK yurdunun dezavantajları: Odalarda kalan öğrenci sayısının fazlalığı, oda arkadaşınızı seçemeyişiniz, yurdun genellikle üniversiteye uzak konumda bulunması, (Özellikle erkek öğrenci yurtları üniversitenize daha uzak konumda oluyor) yurda giriş-çıkış saatlerinin katılığı.

Özel yurt incelemesi

KYK yurtlarına yapılan zam sonrası açıkçası özel yurtların daha cezbedici olduğunu söylemek mümkün. Özel yurtlarda oda arkadaşınızı seçebilir/değiştirebilir, yemekli/yemeksiz tercih yapabilirsiniz. Özel yurt seçimi yaparken sokak sokak yurt aramayın. yurt.unibilgi.net sitesinde il > ilçe > üniversiteye yakınlık kriterlerine göre özel yurt ve apartları liste halinde görebilirsiniz. Örneğin Ankara’da özel yurt arıyorsanız Ankara özel kız yurtları bağlantısını ziyaret ederek başkentte bulunan tüm özel yurtları liste halinde görebilirsiniz. Sitede özel yurtlarla ilgili şu bilgilere ulaşabilirsiniz;

  • Yurdun ortak alanları ve odalara ait görseller,
  • Google street uygulamasıyla yurdun bulunduğu sokakta sanal gezinti yapma imkanı,
  • Oda özellikleri ve yurt imkanları
  • Ücretli/ücretsiz hizmetler
  • Yurdun yemekli/yemeksiz oluşu, yemekliyse günlük menü listeleri
  • Yurdun adres, telefon ve web site bilgileri

Değerli arkadaşlar özel yurt seçimi yaparken mutlaka üniversitenize yakın bir yurt seçimi yapmalısınız! Üniversitenize uzak bir yurt seçimi yaparsanız bir süre sonra uyku, hava durumu, psikolojiniz vb. durumları bahane ederek okula gitme isteğiniz azalacaktır. Ankara Üniversitesini kazandığınızı varsayarsak sitede bulunan Ankara Üniversitesine Yakın Kız Öğrenci Yurtları (https://yurt.unibilgi.net/tags/ankara-universitesine-yakin-kiz-yurtlari/) linkinde yer alan onlarca yurdu görebilirsiniz. Listedeki yurtlar Ankara Üniversitesine yakın mesafede bulunan Kızılay, Cebeci ve Kurtuluş semtlerinde yer almaktadır ve yürüyerek kampüse ulaşabileceğiniz konumdadır. 

Apart incelemesi

Apart, bir apartman veya sitede bulunan tüm eşyalı dairelerin paylaşımlı olarak kullanıldığı barınma alanlarıdır. Her apartın özelliği farklı. Kimi apartta elektrik, su, doğalgaz ve internet apart ücretine dahilken kimi apartta giderlerin tamamı öğrencilere aittir. Apartları eşyalı ev olarak da düşünebilirsiniz. Özel yurt ve KYK yurtlarına nazaran daha fazla harcamanız bulunur. Çünkü apartta yemeği kendiniz yapmanız gerekecek. Bunun haricinde her apartta buzdolabı, çamaşır makinesi ve TV bulunuyor.

Öğrenci evi incelemesi

“Arkadaş ortamı yaptıktan sonra eve çıkarım.” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak eve çıktığınızda işler bu kadar kolay olmuyor. Ne kadar samimi olursanız olun aynı evde bir başkasıyla yaşamak çok güç. Alışkanlıklar, titizlik seviyesi, misafir, yemek, bulaşık, temizlik derken sorunları birlikte aşmak çok güç olabiliyor. Bunun yanında eşyalı evlerin kira ücreti çok pahalı. Sıfırdan eve çıkmayı deneseniz emlakçı komisyonu, depozito, kira, ev eşyası derken ilk ay cebinizden en az 6-7 bin lira çıkmakta.Sonrasında da elektrik, su, ısınma ve internet faturası, ev kirası, yemek ve temizlik giderleri gibi maddi açıdan sizi yoracak harcamalarınız olacaktır. Evet evde kalmanın özgürlüğü bambaşka ancak ailenizin maddi durumunu dikkate alarak kararınızı vermelisiniz.