Türk şirketten uzay çöplerini temizleme projesi!

Uzay ve uydu teknolojilerinin artan kullanımıyla birlikte, “uzay çöpü” adı verilen atıkların miktarında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Uzaydaki bu atıklar, uzay araçları ve uydular için ciddi bir çarpışma riski oluşturuyor. Bu nedenle, uzay çöplerinin toplanması ve geri dönüştürülmesi için çeşitli projeler geliştirilmektedir.

Şira-Space uzay araştırmaları şirketi, kullanılmayan uydu parçaları ve fırlatma roketlerinden geriye kalan atıkları temizlemek ve yeniden kullanılabilir hale getirmek amacıyla Carina Uzay Çöplerini Temizleme ve Yenileme projesini başlattı. Bu proje, tamamen robotik sistemlerle işletilecek olup, uzay boşluğundaki atıkların elektromanyetik ağlar kullanılarak toplanması ve uzay istasyonuna getirilmesi üzerine odaklanmaktadır.

Uzayda yaklaşık 17 bin parça atık bulunduğu tahmin edilmektedir ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Şira-Space Üst Yöneticisi Gurur Gaye Günal, uzay çöplerinin temizlenmesinin, Birleşmiş Milletler tarafından getirilen bir zorunluluk olduğunu belirtti. Şirket olarak, Türkiye’den bu alanda öncü ve yenilikçi bir adım attıklarını ve Uzay Çöpleri Geri Dönüşüm Merkezi’nin uzayda gerçekleştirilmesi projesini hayata geçirdiklerini vurguladı. Bu projeyi, yerli ve yabancı iş birlikleriyle yürütmek için gerekli adımların atıldığını da dile getirdi.

Mart ayında, Şira-Space’in bu önemli projeyi uluslararası bir uzay kongresinde tanıtacağı ve dünya genelindeki yatırımcılara duyuracağı belirtiliyor. Bu adımın, uzay çöpleriyle ilgili küresel bir sorunu çözmeye yönelik önemli bir adım olduğu düşünülmektedir.