Türk Mühendisleri Askeri Radardan Gizleyen Kumaş Üretti

radar-ve-termal-kameralara-yakalanmayan-gizlenme-kumasi-biz-yaptik8

Türk mühendislerin geliştirdiği, termal kameralara ve radara yakalanmayan gizlenme kumaşı, askeri kamuflaj olarak da denenmeye başlandı.

Dünyada sadece üç ülkede bulunan teknolojinin Milli Savunma Bakanlığının onayı ve izni kapsamında NATO ülkelerine ihracatı plan aşamasında.

Multispektral gizlenme ağı olarak adlandırılan kumaşı iki bilim insanı buldu ve Sun Tekstil Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri testlerinden başarıyla geçti ve üretimine başlandı.

Global anlamda hem termal kameralardan saklanabilen, hem görünürlük hem de radarlardan gizlenebilen malzeme üretimi yapabilen firma sayısı çok az. Bu nedenle İsrail ve ABD ardından 3. oldukları ifade ediliyor. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bir alanda tüm tasarımı yerli mühendislik olan ürün tamamen kritik bir öneme sahip.

Termal kameralara yakalanmamasının nedeni vücut ısısını kontrollü bir şekilde dağıtıyor. Bu sebeple termal kameralardan gizlenebiliyor. Sun Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, üretilen kumaşın komuta merkezi ve mühimmatın saklanması için kullanılmaya başladığını ifade etti.

Bu kumaşla üretilen kamuflajın test aşamasında olduğunu belirten Ünlütürk şu açıklamada bulundu;

“Bu giysiler gece harekatlarında askerimizin gece görüş dürbünlerinden gizlenmesini sağlamak için tasarlandı. Şu anda deneme aşamasında. Askeri birimler de test ediyor. Vücut ısısını kontrollü şekilde salıyor ve termal kameralarda görünmüyor. Geliştirdiğimiz kumaşlarla NATO’nun onaylı tedarikçi listesine girdik. Bu kapsamda çok sayıda NATO ülkesinden sipariş alıyoruz. Milli Savunma Bakanlığımızın onayı ve izni çerçevesinde ihracatına da başlayacağız.”

Zırhlı araç koltuğundan çelik yeleğe

Bir Türk savunma sanayi şirketinin Suudi Arabistan için geliştirdiği zırhlı personel taşıyıcıda da geliştirdikleri kamuflaj malzemesini kullanacaklarını kaydeden Ünlütürk, Ar-Ge laboratuvarında şu anda çok sayıda askeri alanda kullanıma yönelik yeni ürün geliştirmek üzere çalışma yürüttüklerini söyledi.

Ünlütürk, Türk Savunma Sanayii Ar-Ge laboratuvarlarında şuanda çok sayıda askeri alanda kullanıma yönelik araştırmalar yapıldığını ve ürün geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Bunların arasında çelik yeleklerin içine giyilmek üzere darbe emme özelliğine sahip yelek, zırhlı personel taşıyıcılar içinde yaralanmaları önleyici koltuk ve döşeme gibi projelerin de bulunduğunu kaydeden Ünlütürk, Türkiye’nin savunma sanayisinde yerlileşme alanında attığı hızlı adımlara destek olmaya çabaladıklarını belirtti.