Türk mühendisin liderliğindeki araştırma ekibi jet motoru yaptı!

jet-motoru-yaptı

*Görsel temsilidir.

Berlin Teknik Üniversitesi’nde çalışmalar yürüten mühendis grubu, Berkant Göksel’in liderliğinde yakıt kullanmadan itici kuvvet oluşturabilen jet motoru geliştirdi.

Berkant Göksel’in öncülüğündeki mühendis grubu uzay ve havacılık endüstrisinde devrime imza atacak olan bir motor geliştirdi. Geliştirilen bu plazma jet motor günümüzde kullanılan jet motorlarının aksine hiçbir yakıt kullanmadan şiddetli itici bir kuvvet oluşturabiliyor.

Peki yakıtsız nasıl itki kuvveti oluşturabiliyor?

İlk kez 1964’te Sovyet Rusya tarafından uzaya gönderilen küçük uzay araçlarında plazma iticiler kullanıldı. Bugünkü geleneksel jet motorlarında itici kuvvet yakıt ve sıkıştırılmış havayı tutuşturarak oluşturuluyor. Plazma jet motorlarında ise günümüzde kullanılan jet motorlarına benzemeyen bir sistemle itici kuvvet, bir füzyon reaktörü sayesinde gerçekleşiyor. Yani yıldızlarda gerçekleşen reaksiyonları taklit ediyor. Argon veya hava gazı gibi gaz moleküllerini sıkıştırıp plazma haline uyarlıyor. Bu şekilde elektrik üreterek elektrik alanları oluşturuyor.

Plazma itici

Bu konseptle çalışan plazma iticileri uzun bir süredir kullanılmasına rağmen iticilerin oluşturduğu düşük itki gücü nedeniyle sadece küçük uydu ve uzay araçlarında kullanılıyordu. Araştırmacılar dünyada bir ilki gerçekleştirerek bu işi tersine çevirip çok büyük boyutlarda itici bir kuvvet oluşturmayı başardılar.

New Scientist’e konuşan Göksel, araştırmalarının dünyada bir ilk olduğunu belirtti ve “Zemin seviyesinde hızlı ve güçlü plazma jet motorları üreten ilk ekip biz olduk. Geliştirdiğimiz motor saniyede 20 kilometre hızlara ulaşabilecek kapasitede.” sözlerini kullandı.

 

Berkant Göksel ve ekibinin geliştirdiği prototipte 8 cm uzunluğunda mini iticiler kullanılmış. Bu boyuttaki mini iticilerle bir yolcu uçağının havalanabilmesi için yaklaşık on bin adet kullanılması gerekiyor. Geliştirilen bu motorlar şu an için büyük ebattaki uçaklar için yeterli derecede güç üretemese de Berkant Göksel henüz geliştirme sürecinin başlarında olduklarını ve ilk olarak yüz ila bin aralığında mini iticiyle havalanabilecek küçük uçaklarda test yapacaklarını söylüyor.

Ekibin önünde plazmanın üretilmesi ve üretilen plazmanın saklanması için ihtiyaç duyulan batarya problemleri bulunmakta. Çünkü  bu bataryaların hem çok hafif hem de çok kuvvetli olması gerekiyor. Ancak günümüz şartların bu teknolojiye sahip değiliz. Göksel ve ekibi, bu problemin ancak enerji sektöründe gerçekleştirilecek olan devrimlerle beraber çözüme kavuşacağına inanıyor.

Kaynak: Haber7