Tungsten (Volfram) nedir? Nerelerde kullanılır? Özellikleri nelerdir?

Tungsten (Volfram) Nedir?

Tungsten, metaller arasında en yüksek ergime noktasına sahip bir malzemedir. Sembolü “W” şeklinde gösterilir. Tungsten yapısal olarak çok kuvvetlidir. Öyle ki; tungsteni parçalamak elmastan daha zor bir işlemdir. Çelikten çok daha sert bir yapısı vardır. Ayrıca yüksek sıcaklıklara maruz kalabilir ve yapısı bozulmadan muhafaza edilebilir. Bu yüzden ticaret ve endüstri alanlarındaki uygulamalar için en uygun malzemeler arasında yer almaktadır. Ergime noktası 6192°F veya 3422°C’dir.

Tungsten Nasıl Üretilir?

Tungsten “Scheelite ve Wolframit” adlı temel iki adet mineralden üretilir. Bu süreçte, bu metalin en büyük üreticisi Çin’dir. Bu ülke, dünya tungsten kaynaklarının %80’inden fazlasına sahiptir. Tungsten, ATP kimyasalını hidrojen ile ısıttığımızda ortaya çıkmaktadır. Günlük yaşantımızda tungsteni en çok ampüllerde kullanmaktayız.  Ampüllerde, yüksek sıcaklıklara maruz kalmış tungsten tozu kullanılır. Diğer bir kullanım alanı ise mikrodalga fırınları ve diğer fırın türleridir.

CRT monitörleri ve televizyon parçası olarak da kullanılmaktadır. Isıya karşı yüksek metal toleransına sahip olduğu için bir çok elektrik kontağı ve kaynak ekipmanı için idealdir. Eğer kütle veya ağırlık ile ilgili bir işe giriyorsanız, tungsten işinizin yapı taşını oluşturmaktadır. Tungsten yüksek yoğunluğa sahiptir. Bu nedenle bu uygulamalar için iyi bir yöntemdir.

Tungsten üretim süreci

Tungsten içeren alaşımlar

Roket motorları aynı zamanda tungstenden dolayı yüksek direnç özelliklere sahipler. Bu yüzden mermi, mühimmat ve golf kulüpleri gibi çok farklı alanlarda kullanılabiliniyor. Uçak türbin kanatları genellikle bazı metallerle birlikte tungstenden yapılmıştır. Bu karışım, uçağın yapısına havada ihtiyaç duyduğu dayanıklılığı vermektedir. Sıcaklık farkına, her türlü hava koşuluna fazlasıyla dayanıklıdırlar. Bu nedenle, tungstenin bugünün endüstrisinde neden bu kadar önemli olduğunu anlamak mümkündür.