Teknesyum Nedir? Teknesyum Özellikleri ve Kullanım Alanları

Teknesyum sentetik radyoaktif metal grubu olan grup 7’de yer alan ve sentetik olarak üretilen ilk elementtir. Atom numarası 43’tür ve Tc kısaltması ile ifade edilmektedir. Teknesyum-97 izotopu 4.210.000 yıllık yarılanma ömrüne sahiptir. 1937 yılında İtalyan mineralog Carlo Perrier ve İtalyan doğumlu Amerikalı fizikçi Emilio Segrè tarafından Berkeley siklotronunda döteronlar tarafından bombalanan bir molibden örneğinde keşfedilmiştir. Bu izotop Tc-85’den Tc-114’e kadar üretilmiş izotoplar arasında en uzun yarılanma ömrüne sahip izotoptur. En önemli izotopu ise teknesyum-99’dur. Bunun sebebi ise büyük ölçekte mevcut olan tek izotop olmasıdır. Bu izotopun 211.000 yıllık yarılanma ömrü vardır. Ayrıca nükleer reaktörlerde bir füzyon ürünü olarak kilograma varabilecek miktarlarda üretilir.

Teknesyum metali görünüş olarak platin gibi görünmektedir ancak genellikle gri bir toz olarak elde edilir. Altıgen yakın paketlenmiş yapıda kristalleşir. 11.2 Kelvin altında bir süper bir termal iletkendir. Tc-99, Tc-97 ve Tc-98 (4.200.000 yıllık yarılanma ömrü) hariç, diğer teknesyum izotopları kısa ömürlüdür. Radyografik tarama cihazları ile kullanılan 6 saatlik yarı ömre sahip metastabil teknesyum-99m izotopu organların anatomik yapısını incelemek için önemlidir. Teknesyum elementi ayrıca metalurjik bir izleyici olarak ve korozyona dayanıklı ürünlerde kullanılmaktadır.

Element Özellikleri

Teknesyum elementi yer kabuğunda uranyumun doğal füzyonu sonucu olarak meydana gelir. Elementin keşfinin ardından 1952 yılında Amerikalı bilim insanı Paul Merril, S tipi yıldızlarda teknesyum-99 izotopunun var olduğunu keşfetmiştir. Bu keşif yıldız evrimleri ve nükleosentez için oldukça önemli bir keşiftir. Teknesyumun kimyasal olarak renyum elementine benzediği bilinmektedir. Renyum elementi gibi sırasıyla potasyum perteknetat (KTcO4), teknesyumklorid (TcCl6) ve teknesyumsülfit (TcS2) gibi bileşiklerde +7, +6 ve +4 oksidasyon durumlarında bulunur. Bileşiklerin, -1 ila + 7 arasındaki tüm oksidasyon durumlarında bulunabildiği bilinmektedir.

GrupErime Noktası2157°C, 3915°F, 2430 K 
PeriyotKaynama Noktası4262°C, 7704°F, 4535 K 
BlokYoğunluk (g cm−3)11 
Atom Numarası43 Göreceli Atom Kütlesi[98]  
20°C’de ki DurumuKatı Ana İzotopBilinmiyor 
Elektron Konfigrasyonu[Kr] 4d55s2 CAS Numarası7440-26-8 

Gama ışını yayan teknesyum-99m, tıbbi teşhis çalışmaları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Vücudun farklı bölümlerini görüntülemek için çeşitli kimyasal formlar halinde kullanılır. Element çelikler için dikkate değer bir korozyon yavaşlatıcıdır ve çok küçük miktarlarda eklenmesi mükemmel koruma sağlayabilmektedir. Bununla birlikte radyoaktif olduğu için bu kullanımı kapalı sistemlerle sınırlıdır.

Kaynak

https://www.britannica.com/science/technetium

https://www.rsc.org/periodic-table/element/43/technetium