Doğa, bilim ve teknolojiye her zaman esin kaynağı olmuştur. Son zamanlarda doğadan mühendisliği öğrenmek ve araştırmak amacıyla biyomimetik bilim dalı ortaya konulmuştur. Günümüzde yapılan bir çok çalışma, teknolojik ürün doğadan esinlenerek yapılmıştır. Yapılan bu teknolojik çalışmalar mekanik, elektronik olarak değil malzeme olarak da karşımıza çıkar. Malzeme bilimi geniş ve çeşitli yelpazeye sahip olmasıyla birlikte biyomimetik alanında yapılan çalışmanın sonuçları malzeme bilimini de etkilemektedir. Son 100 yıl içerisinde malzeme bilimindeki gelişmeler ve değişmeler malzeme çeşitliliğini arttırıp insan hayatlarını doğrudan etkilemiştir.
Kullanım Alanları
Biyomimetik bilim dalında yapılan çalışmaların malzeme bilimini direk etkiledğini söylemiştik. Bu duruma verilebilecek en basit örneklerden biri de örümcek ağlarıdır. Örümcek ağlarının en önemli özellikleri çelik telden 5 kat daha sağlam olması, esnek ve hafif olmasıdır. Bilim adamları örümcek ağlarının bu özelliğinden yararlanılarak tıp alanından, askeriyeye kadar her alanda çeşitli çözüm yolları bulmuştur. Bu bilim dalına verilebilecek en güzel örneklerden biri de Geko adındaki kertenkelelerin ayak yapılarıdır. Bu kertenkelelerin ayaklarında bulunan girinti ve çıkıntıların sayesinde her yüzeye yapışabilmesinden esinlenerek ‘Biourubber’ adında sargı bezi üretilmiş malzemelerden biridir.
Biyomimetik alanında malzemelerin ortaya çıkmasına verilebilecek en güzel örneklerden biri de Fiberglass malzemelerdir. Son yüzyıllarda üretilmiş ve kullanımı günden güne artan bu malzeme gemi gövdeleri, kablolarda ve korozyondan korunmak amacıyla kullanılır. Bu malzemeler ise timsah derisine sağlamlığını veren kolajan proteininden esinlenilmiştir.
Ayrıca NASA uzaya kurulacak olan kolonilerin nasıl inşa edilmesi konusunda da karıncalara danışmış uzaya binlerce karınca göndererek kendi yaşam alanlarını nasıl oluşturduğunu izleyip araştırma sonuçlarına göre kolonilerin inşasına başlamayı planlamaktadır. Honeycomb (bal peteği) yapılarını anlattığım önceki yazımda bu yapılar adından da anlaşılacağı üzere arıların kusursuz mühendisliğinden bahsetmiştim. ABD’li bilim adamlarının Abolone deniz canlısını uzun araştırmaları sonucunda tanklar da kullanmak üzere zırhlar üretilmiştir. Biyomimetik bilimi ve malzeme biliminin senkronize şekilde ilerlemesi, günümüzde son derece hızlı ilerleyen teklonojinin daha hız kazanmasına sebep olacaktır.
Yorumlar