Strafor nedir? Nasıl üretilir? EPS ile farkı nedir?

Strafor, genellikle çatılarda, temellerde ve duvarlarda su ve ısı yalıtımı sağlamak için kullanılan preslenmiş polistiren köpük (XPS) malzemeden üretilen bir markadır. Özel bir firmanın ürettiği XPS’lere vermiş olduğu isim olan straforu açık mavi rengi ile ayırt edebilirsiniz.

Strafor, termoplastik özellikteki bir polimerdir. Yani oda sıcaklığında katı durumdadır. Isıtılıp eritildiğinde ve tekrar oda sıcaklığına düşürüldüğünde katı haline dönebilen malzemedir. Ticari bir ürün olarak avantaj sağlayan özelliği budur. Sıvı haldeyken uygulanması gereken bölgenin ince ve dar yerlerine de sızabilir. Bu özelliği ile bir çok sektörel uygulamalarda kolaylıkla kullanılabilmektedir. Günümüzde strafor en fazla paketleme, yalıtım ve el sanatları malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca dökümhanelerde model üretiminde de kullanılabilmektedir.

Strafor Nasıl Üretilir?

Strafor bir petrol ürünüdür. İlk üretimi boncuğa benzer şekilde yuvarlak tanecikler olarak başlamaktadır. Milimetrik boyutlarda olan bu boncuklar sıcaklığa karşı duyarlı bir haldedir. Yoğun ve sert yapıda olan bu boncuklar, uygulanan sıcaklık ile yumuşatılır, buhar uygulanarak ve şişirici bazı bileşenler kullanılarak genişletilir. Böylece boncuk boyutları büyür ve yoğunluğu düşük boncuklar haline gelirler. Bu aşamada boncuklar milimetrik boyuttaki hallerinden 40-50 katına kadar çıkabilir.

Gerekli boyuta kadar büyütüldükten sonra kullanılacağı yere göre belirli boyutlardaki kalıplarda basınç uygulanarak şekil verdirilir. Bu presleme sonrasında strafor halini alırlar. Bazı durumlarda bu boncuklar, strafor haline dönüştürülmeden satılabilirler.

EPS ve Strafor

Strafor olarak bilinen birçok malzeme aslında EPS’dir. EPS, genişletilmiş polistiren köpük olarak isimlendirilen polimerin kısaltılmış olarak yazımıdır. EPS, straforun tam tersine preslenmemiştir. Hacminin %95’i havadır. Kullanım alanları ise malzemenin içeriğine uygun olarak belirlenir.

EPS, laboratuvar ekipmanları ve gıda ambalajı üretiminde kullanılır. Polistiren, çeşitli katkı maddeleri, renklendiriciler veya diğer polimer türleri ile birleştirilerek oyuncakların, çeşitli cihazların, otomotiv parçalarının ve polimerlerin kullanıldığı birçok alanda kullanılmaktadır.

Son yıllarda EPS, kahve bardaklarında ya da diğer çeşitli soğuk/sıcak ürünleri taşımak için üretilen köpük kaplar gibi yalıtımlı ürünlerin üretilmesinde de kullanılmaya başlanmıştır. Bununla beraber oldukça hafif olduğundan dolayı can yeleği ve sal gibi su üzerinde yüzmesi gereken ürünlerde, genellikle nakliye esnasında ürünlerin zedelenmesini engellemek amacıyla koruyucu malzeme olarak da kullanılmaktadır.