Silah Endüstrisinde Yeni Soluk; “Elektromanyetik Silahlar”

Gün geçttikçe ülkeler değişen savaş doktrinlerine karşı ordularını ve kullandıkları teknolojilerini yenilemeye, yeni konseptler ortaya çıkarmaya çalışıyor. Karşılıklı cephe ve alan savaşlarının azalmasıyla asker sayısından ziyade ”nitelikli” asker sayısı çok daha önemli hale gelmekte. Arge  çalışmalarına hızla devam eden ülkeler aslında çok da yeni olmayan bir teknoloji olan elektromanyetik silahlar konusunda ciddi araştırmalar ve hazırlıklar yapmaktadır. Günümüzde ABD bu konuda ciddi mesafe alsa da elektromanyetik silah kullanımı sanayi devriminin sonrasına kadar uzanıyor. Fransızlar belli aralıklarla bu teknoloji üzerinde çalışmış lakin proje uygulamaya bir türlü geçememiş ve rafa kaldırılmıştır. Nazi Almanyası döneminde de belli çalışmalar olmuş savaşın kaybedilmesiyle projeler iptal edilmiştir. ABD yıllar sonra bu defteri tekrar açmış, General Atomics firması bu alanda çalışmalarını hızlandırmış ve bu teknolojiyi projeden somut bir çalışan prototibe dökmeyi başarmıştır. Bu silahların en başında elektromanyetik top gelmektedir. Günümüzde mühimmatların kullanımın hepsinde bir patlama reaksiyonu ile mühimmat ateşlenmektedir. Elektromanyetik toplarda ise iki yalıtkan birbirine paralel tabaka arasında çok hızlı bir şekilde elektromanyetik alan oluşturarak mühimmatı günümüz patlamalı silahlardan çok daha hızlı bir şekilde fırlatmasıyla çalışır. Bu fırlatma o kadar hızlı ki deneme atışlarında saniyede 2.5 km hıza ulaşılmıştır (General Atamics). Bu hız yanma reaksiyonuyla çalışan güncel mühimmatların ulaşması mümkün olmayacağı bir hızdır.

Dünyada bu konuda çalışan ülke sayısı çok fazla değilken ABD VE Çin ciddi mesafeler almışlardır. Ülkemizde Aselsan ve Tübitak firmalarının ciddi çalışmaları bulunmaktadır. Aselsan 2014’ten itibaren yaptığı çalışmalarla Tufan isimli elektromanyetik top mekanizması ortaya çıkmıştır. Yeni nesil muhrip ve fırkateynlerde kullanılması planlanan Tufan farklı olarak hava savunma sistemlerine de monte edilmesi üzerine çalışmalar sürmektedir. Aselsan Tufan yapılan testlerde hız olarak 1,3 km’ye ulaşılmış olup amaçlanan hız 3,5 km’dir. TÜBİTAK ise Sapan isminde elektromanyetik silah sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Protitip aşaması yeni bitirilen Sapan test aşamaları sürmektedir.

Aselsan-Tufan

Tübitak-Sapan

Çin üretimi elektromanyetik top

Elektromanyetik topların kullanımına engel nedir?

Bu silahların günümüzde en büyük dezavantajı enerji problemidir. Bu sistemde yüksek enerji gerekmektiğinden yıllar önce bu konu büyük problem teşkil edince rafa kaldırılmış. 21.yüzyılda pil ve enerji üretiminin dah kolay bir yol almasıyla bu silahlar tekrar gündeme gelmiştir. ABD bu silahları nükleer enerji kullanan uçak ve destroyer sınıfı gemilerde kullanmayı planlamaktadır.Şuanki elektromanyetik teknolojisi tank ya da daha küçük sistemlerde kullanılması mümkün değildir fakat yapılacak uzun yıllar alacak çalışmalarla batarya sistemlerin daha da küçülmesi ile bu teknoloji çok daha konvansiyonel hale gelecek ve patlamalı sistemler yerini elektromanyetik sistemlere bırakacaktır.

Türkiye elektromanyetik teknoloji üzerinde çalışan az sayıdaki ülkeden olarak daha önce farklı alanda kaçırılan trenleri bu teknolojide yakalaması askeri olarak oldukça önemli bir durumdur.