Sanal gerçeklik gözlüğü tedavi amaçlı kullanılabiliyor

Sanal gerçeklik gözlüğü tedavi

Sanal gerçeklik gözlüğü tedavi amaçlı kullanılabiliyor. Üç genç girişimci tarafından hazırlanan projede klinik evin içerisine giriyor.

Sanal gerçeklik teknolojisi, geçmişten günümüze kadar gelişen ve son zamanlarda arşa çıkmış bir teknoloji. Geleceğin en çok kullanılan teknolojilerinden birisi olması beklenen sanal ve karma gerçeklik teknolojisi, insan hayatını kolaylaştıracak birçok yana sahip. Bunlardan birisi de teknolojinin sağlık alanında kullanılabiliyor olması. Üç genç girişimci bu konuda geliştirdiği bir proje ile birlikte kliniği hastanın evine getiriyor.

Sanal gerçeklik gözlüğü için tedavi yöntemi geliştirildi

ODTÜ ve ODTÜ Teknokent’in düzenlediği Yeni Fikirler Yeni İşler Hızlandırma Programı finali için projelerini sahnede anlatan üç genç girişimci, dijital sağlık girişimi alanında yaptığı projeden bahsetti. Oculera olarak adlandırılan bu proje ile birlikte sağlık alanında yeni bir dönem başlayabilir.

Sanal gerçeklik gözlüğü tedavi

Genç girişimciler, elde ettiği fikirlere göre ürettikleri proje için bir prototip oluşturdu. Bu prototipte bir sanal gerçeklik gözlüğü yer alıyordu. Sanal gerçeklik gözlüğünün amacı, insanların herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeden uzaktan doktor ile iletişime geçmesi ve makinenin otomatik bir şekilde bazı testleri yapıyor olması. Sağlık personeli, gerekli incelemeleri ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra hastaya bilgi veriyor ve görüşme sonlandırılıyor.
Göz muayenesinin daha kolay bir hale gelmesi için ODTÜ mezunu Mert Keleş, Kağan Özaslan ve Hande Güleç tarafından geliştirilen bu proje için ekip 30.000 ile 50.000 dolar arasında göz muayenesi cihazları satın aldı. Geliştiriciler, alınan cihazların özelliklerini inceleyip yazılım geliştirmeye çalıştı ve bu yazılımı sanal gerçeklik gözlüğüne entegre etti.

500 gram ağırlığında yer alan bu cihaz, göz muayenesi ve tedavi için taşınabilir ve uygun fiyatlı olarak satışa sunulabilecek. Girişimci ruhlu ekibin anlattıklarına göre bu cihazı kullanan bir hasta öncelikle gözlüğü takıp bağlantıyı sağlayacak. Bağlantı sağlandıktan sonra kendisini bir klinikte bulacak. Kişi kliniğe girerken bu sırada göz ölçüm değerleri de yapılıyor olacak. Doktor uzaktan kişiyi tetkik edecek ve muayene sonucunu bildirecek. Bu cihaz özellikle sağlık kuruluşuna ulaşımı zor olan bölgeler için çok işe yarayabilir.