Enerji

Sahra’nın enerjisi Avrupa’ya taşınacak

Paylaş

İngiliz enerji şirketi TuNur, Sahra’da 4.5 GW’lık bir solar enerji tesisi kurmak için Tunus Hükümetine başvuruda bulundu. Hükümetin olumlu yanıt vermesi durumunda şirket, kurulacak tesisten elde edilecek elektrik enerjisini Avrupa’ya ihraç edecek. Üretilen elektrik Akdeniz’in altına döşenecek kablolarla Avrupa’ya taşınacak ve yılda 2 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

TuNur tarafından planlanan 4.5 GW‘lık mega proje, Tunus’un Desertec girişiminden bu yana yapılan en büyük enerji ihraç projesi olma özelliğini taşıyacak. Denizaltına döşenecek kablolar kullanılarak Malta, İtalya ve Fransa üzerinden elektrik Avrupa’ya taşınacak.

TuNur’un CEO’su Kevin Sara: “Avrupa’nın birincil enerjisinin % 60’ı şu anda Rusya ya da Orta Doğu’dan ithal edilmektedir. Avrupa Birliği, gerçekten daha fazla fosil yakıt kullanımına izin veren altyapıya yatırım yapmak istiyor mu? Eğer Avrupa hükümetleri Paris anlaşmasını ciddiye alıyorsa ve iki dereceden daha az küresel ısınma hedefini karşılamak istiyorsa, yenilenebilir enerjileri ithal etmeye başlamalıyız.” dedi.

Sahra Çölünde üretilecek elektriğin Avrupa’ya taşınma planı

AB, Tunus’la İtalya’yı birbirine bağlayan bir su altı kablo sistemine öncelik vermeyi zaten düşünüyordu. Bu doğrultuda TuNur, 5 milyar €’luk bir yatırımla tesisin inşaat çalışmalarına güneybatı Tunus’ta 2019 yılında başlamayı planlıyor.

Sara, “Sahra elektriğini 2021 yılına kadar Malta üzerinden Avrupa şebekesine ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi. Ertesi yıl içerisinde ise İtalya’ya düşünülen iki hattan ilkinin tamamlanacağını ve 2024 yılına kadar da Fransa hattının tamamlanmasını planladıklarını söyledi. Proje tam olarak tamamlandığında ise, tesis Manhattan’ın neredeyse üç katı büyüklüğünde olan 25.000 hektarlık alanı kapsayacak.

Tesiste farklı bir solar teknoloji kullanılacak

TuNur, güneş ışınlarını bir dizi aynadan merkezi bir kuleye yansıtan yoğun güneş enerji teknolojisini kullanmayı planlıyor. Ergimiş tuzu enerjiyi depolamak için kullanan bu sistem, değişen talebi karşılamak için esnek üretim yapabiliyor. İlk 250MW tesisin halihazırda dünyanın en büyük termal güneş tesisleri arasında yer aldığı vurgulandı.

Sara, bölgedeki insanların bu mega projeye destek verdiğini de söyledi. Tunus’ta bir güneş enerji endüstrisinin kurulması ile, ülkenin zengin kıyı kentleri ile az gelişmiş iç kesimleri arasındaki eşitsizliğin giderilmesine yardımcı olacağını savundu. Ayrıca elde edilecek olan elektriğin bir kısmı ile Tunus’un elektrik talebinin de karşılanacağı vurgulandı.

“Yapmak istediğimiz, Tunus’ta gerçekten bir güneş enerjisi ihracat sektörü kurmak.” – Kevin Sara

Sahra Solar Enerji Tesisinin kurulacağı çöl arazisi

Tesisin kurulması için kiralanacak arazinin sahibi olan El Ghrib Collective’in yönetim kurulu başkanı Mohamed Larbi Ben Said‘de şunları söyledi: “Bu proje, bölgemiz ve toplumumuz için gerekli olan ekonomik kalkınmayı sağlıyor. Çevre açısından sürdürülebilir bir şekilde yarı çöl bölgelerine gerçek bir değer katıyor. Sürdürülebilir kalkınma alanında bu önemli Tunus projesine katkıda bulunmaktan çok memnunuz.”

Bu mega projenin hayata geçirilip geçirilemeyeceği önümüzdeki günlerde Tunus Hükümetinin vereceği kararla belli olacak.

Tolga Gümüş

Yıldız Teknik Üniversitesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde öğrenim gören, bilimin ve teknolojinin ışığında kendisini geliştirmeye çalışan genç bir mühendis adayıyım. İlgi duyduğum farklı kategorilerdeki haber ve yazılarımı sizlerle paylaşacağım.

Benzer Yazıları

  • Bilim Tarihi

Bisiklet Fren Sistemlerinin Evrimi

Bisiklet fren sistemlerinin tarihsel gelişimi, teknoloji ve tasarım yeniliklerinin bir özeti gibi düşünülebilir. İlk bisikletlerde,…

2 gün önce yayınlandı
  • Haberler

Dünyanın en büyük çift rotorlu yüzer rüzgar platformu tanıtıldı

Çin merkezli MingYang, rüzgar enerjisi sektöründeki liderliğini göstermeye devam ediyor. Firma, son zamanlarda dünyanın en…

1 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Saniyeler içinde şarj edilebilen yeni sodyum batarya geliştirildi

Sodyum, lityuma kıyasla daha bol miktarda bulunmasıyla dikkat çekiyor ve batarya teknolojileri bu potansiyeli keşfetmek…

1 hafta önce yayınlandı
  • Nedir?

Neden Bazı Giysiler Yıkandığında Çeker?

Giysilerimizin yıkandığında boyutlarının küçülmesi, genellikle üzücü bir deneyim olabilir. Ancak tüm giysileri, etiketlerinde belirtilen bakım…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Ultra ince güneş panelleri eklenen avuç içi büyüklüğündeki drone’un uçuş süresi arttırıldı

Avusturya'nın Linz şehrinde bulunan Johannes Kepler Üniversitesi'nden araştırmacılar, avuç içi boyutlarındaki dronelara ultra ince ve…

2 hafta önce yayınlandı
  • Haberler

Suda yüzgeçleriyle yüzebilen, yürüyebilen ve sürünebilen robot geliştirildi

Güney Kore'nin Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, su altında ilerleyebilen ve gerektiğinde dibe…

2 hafta önce yayınlandı