Rusya, Nükleer Enerjili Leningrad Buzkıranını Denize İndirdi

Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Baltık Tersanesi’nde inşa edilen ve nükleer enerjiyle çalışan Leningrad buzkıranı suya indirildi. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın Proje 22220 kapsamında ürettiği beşinci seri evrensel nükleer buzkıranı Leningrad, Kuzey Deniz Rotası’ndaki deniz taşımacılığının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacak.

Buzkıranın kızağa yerleştirilmesi dolayısıyla düzenlenen törenin açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptı. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, açıklamada değerlendirmelerine yer vererek, Kuzey Deniz Rotası’nın daha da gelişmesinin, Kuzey Kutbu’nda gemi inşasının genişletilmesini zorunlu hale getirdiğini belirtti.

Likhachev, “Yakın gelecekte çok sayıda yüksek buz sınıfı kargo gemisine ihtiyaç duyulacak. Kuzey Kutbu’nda gemi inşası Rusya için stratejik açıdan önemli bir alan haline geliyor ve Rosatom sadece bir müşteri değil, aynı zamanda bu çalışmaların katılımcısı. Leningrad buzkıranının bölgenin gelişimine katkıda bulunacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Proje 22220’nin faaliyeti kapsamında şu anda 3 nükleer buzkıranı hizmet vermektedir.

Lider evrensel nükleer buzkıran Arktika, 2020 yılında hizmete girdi. Birinci seri evrensel nükleer buzkıran Sibir, 2021 yılında, ve ikinci seri evrensel nükleer buzkıran Ural, 2022 yılında kullanılmaya başlandı.

Açıklamaya göre, üçüncü seri evrensel nükleer buzkıran Yakutia’nın Aralık 2024’te faaliyete geçmesi planlanıyor. Dördüncü seri evrensel nükleer buzkıran olan Çukotka ise yapım aşamasında olup, Aralık 2026’da hizmete alınması öngörülüyor.

Proje 22220 kapsamında üretilen bu buzkıranlar, yenilikçi çözümlere dayalı olarak inşa edilmektedir. Nükleer enerjiyle çalışan Leningrad buzkıranı, yeni nesil reaktör tesisi RITM-200 ile donatılmıştır.