Robotlarda Hareket Yeteneğinin Artması İçin Yaşayan Fare Kası Kullanılacak

Tokyo’daki bilim insanlarının yürüttüğü çalışmalar, robotların daha esnek ve rahat hareket edebilmelerini amaçlıyor.

Robotlar ve insanlar arasındaki farkı en aza indirebilmek için her geçen gün yeni bir proje ortaya çıkıyor. Görünüşleri insanlar gibi olmasını, insanlar gibi konuşmalarını, düşünme yeteneği ve insanlar gibi tepki vermeleri isteniyor ve bunun için bir çok çalışma uygulanıyor. Bu uygulamalar yalnızca “daha iyisini yapabilmek” için bir hırs değil, aynı zamanda robotların bilişsel ve fiziksel olarak insanlara benzemeleri işlerimizi hayli kolaylaştırıyor.

Fakat robotlar günümüz teknolojisinde bile hareket kabiliyeti konusunda henüz bize yaklaşabilmiş değiller. Tanımlanan hareketler dışında yeterince rahat hareket edemiyorlar. Hala mekanikler ve esnek olmaktan çok uzaktalar. Tokyo’da yapılan çalışmalarda bilim insanları, bu hareket edebilme sorununu çözebilmek için robotlarda yaşayan fare kası kullanılabilecek yeni bir yöntem geliştirdiler.

Bu yöntem sayesinde insan parmağını ve hareketlerini taklit edebilen ve günümüz robot teknolojisine göre daha esnek bir robotik parmak tasarladılar. Yapılan araştırmalar henüz yeni ve üretilen bu protez parmak tasarımı sadece suyun içindeyken hareket edebiliyor. Fakat, Tokyo Üniversitesi’nde çalışmalar yürüten makine mühendisi Shoji Takeuchi, gelecek zamanda daha fazla kası birbirine ve makinelere bağlayarak, daha yetkin uzuvlar yapılabileceğini ifade ediyor.

Bilim insanları, hedeflenen noktaya ulaşabilirlerse gelecekte daha gerçekçi ve dayanıklı protezler üretilebileceğini düşünüyorlar. Fakat projenin önünde henüz çözümü bekleyen bazı engeller bulunuyor. Bulunulan aşamada kas dokusunun sağladığı hareket esnekliği aynı zamanda robotik uzvun ana malzemesinde aşınmalar oluşmasına sebep oluyor ve çözülmesi gereken ilk problemin bu olduğu düşünülüyor.