RADAR çok dar ve kısa süreli bir demet olarak yayınlanan radyoelektrik dalgalarının bir engele çarptıktan sonra, yansıyarak vericiye geri dönme ilkesine dayanır. Radar sözcüğü, ingilizcede Radyo ile Bulma ve Yerini Tespit etme anlamına gelen Radio Deteching and Ranging sözcüklerinin baş harflerinden kısaltılarak oluşturulmuştur. Radardan çıkan bu dalgaların gidiş ve geliş zamanlarının bilinmesi ise, bir başka deyişle ışık hızı ile ölçülmesi, bize dalgaların çarptığı engelin uzaklığını hesaplama imkanını verir. İlk radarlar, metre cinsinden dalgalar üzerinde çalışırlardı. Daha sonra radarlar desimetre cinsinden dalgaların kullanılmasına geçildi. Şimdi ise cm ve mm cinsinden dalgalar kullanılıyor.
Radarın Kullanım Alanları Nelerdir?
Radarın sivil hayatımızda özellikle ulaşımda çok büyük yeri bulunmaktadır. Gemiler ve uçaklarda bulunan radar sistemleri ile ulaşımda büyük kolaylıklar sağlanmaktadır. Bunun haricinde radarın önemli kullanım alanları olarak askeri ve muhtelif radarları gösterebiliriz. Peki muhtelif radarlar nelerdir? Muhtelif radarlar genellikle günlük kullanımda karşımıza çıkan radarlardır. Bunlara örnek olarak hız ölçüm radarları, meteroloji radarları ve toprak içine işleyen radarları (dedektörler) verebiliriz.
Askeri Radarlar
Askeri radarlar, radar sistemlerinin önemli kullanım alanlarından biridir. Hava savunma top ve füze, sınır ve sahil güvenlik, havadan keşif gözetleme ve sivil güvenlik sistemleri için kullanılmaktadır. Son zamanlarda ASELSAN tarafından üretilen Kalkan Hava Savunma Radarı ile hava cisimlerinin tespiti ve sınıflandırılması kolaylaşmıştır.
Yorumlar