Ortalama bir insan her yıl yaklaşık 11 adet duş jeli ve 10 adet şampuan kullanmaktadır. Buda yaklaşık olarak 1000 adet olimpik yüzme havuzu doldurabilen, 75 bin ton plastik atığa tekabül etmektedir. Günlük hayatımızda içindeki ürünü kullanabilmek için 500 yıl doğada kaybolmayan bir materyali kullanmak oldukça anlamsız gelmektedir. Bu konu hakkında bir şeyler yapmak isteyen Alman tasarımcı Jonna Breitenhuber bir şişe tasarlamıştır. Breitenhuber tarafından geliştirilen sabundan yapılan şampuan şişesi, sıvı yıkama maddeleri için ambalaj oluşturarak bu sorunu çözmeyi amaçlıyor.
Jonna Breitenhuber tarafından geliştirilen şampuan şişesi, ürünün kendisini kendi ambalajına dönüştürerek ambalajsız kozmetik ürün kavramını ortaya çıkarıyor. Sabun doğal kaynaklardan yapılır ve biyolojik olarak parçalanabilir. Sabun şişesinin içeriği kullanıldıkça, sabun ambalajı yavaş yavaş çözülür. Şişenin kalıntıları el sabunu olarak kullanılabilir veya deterjanlara veya temizlik maddeleri için yeniden işlenebilir. Sabun ambalajı plastiğin aksine kırılmaz değildir. Suda çözünür ve kullanıldığında yüzey kayganlaşır. Breitenhuber bu dezavantajları ele alarak onları tasarım avantajına dönüştürmüştür.
Bilindiği üzere plastik atıklar, denizlerin ve toprakların kirliliği konusunda önemli bir yaradır. Videoda da görüldüğü gibi tasarım sabundan yapılmış bir sıvı hijyen ürün ambalajıdır. İçerik kullanılırken, sabun ambalajı yavaşça dışarıdan çözülür. Bu tip ürünlerin günlük hayatımızda kullanımının artmasının sağlanması gerekmektedir. Bu sabundan yapılan şampuan şişesi diğer temizlik ürünleri içinde kullanılabilir. Şampuan şişesinden esinle diğer alanlarda da kullanılmaya başlayan yöntemler plastik atıkların önünü kesebilmek adına önemli olabilir. Ürün çevreye karşı oldukça duyarlı bir ürün olmasından dolayı Green Product Award tarafından dikkat çekici bir ürün olarak gösterilmiştir.
Yorumlar