Perovskit Nedir? Perovskit Güneş Pilleri

Perovskit Nedir?

Perovskit, oksit mineraller kategorisinde yer alan, kristal yapısı ABX3 olan bir mineraldir. Kübik yapı özelliği göstermektedir ve en yaygın örneği kalsiyum titanattır (CaTiO3). Mühendisler tarafından geliştirilmeye oldukça açık bir mineraldir.

Perovskitin Tarihçesi

Perovskit 1839 yılında Gustav Rose tarafından Rusya’nın Ural Dağlarında keşfedilmiştir. Adını ise Rus mineralog Lev Perovski’den almıştır. Perovskitin kristal yapısı ilk olarak 1926 yılında Victor Goldschmidt tarafından tolerans faktörleri üzerine yaptığı çalışma sırasında tanımlanmıştır. Daha sonra 1945’te Helen Dick Megaw tarafından yapılan baryum titanat X ışını kırınımı çalışmasındaki verilere dayanarak kristal yapı yayımlanmıştır.

Perovskitin Özellikleri

  • Metaller gibi parlaktır.
  • Kırılgan mukavemete sahiptir.
  • Siyah, kahverengi, gri, turuncu ile sarı arasında renkleri barındırır.
  • Kübik benzeri yapıdadır.

Perovskit Güneş Pilleri

Güneş pilleri yenilenebilir kaynaklar olduğu için oldukça önemlidir. Bu sebepten bilim insanları güneş enerjisi sektöründe daha verimli, çok yönlü ve daha ucuz malzemeler üretmeye çalışmaktadır. Güneş pilinin verimliliği ne kadar güneş ışığı soğurabildikleri ve soğurdukları ışığın ne kadarını elektrik enerjisine çevirebildikleri ile ölçülebilir.

Güneş pili verimliliği galyum arsenür kullanılarak %40’a kadar çıkartılabilir ancak fazlasıyla maliyetli bir yöntemdir. Bu yöntem maliyetinden dolayı yalnızca uzay teknolojilerinde kullanılmaktadır. Yaygın bir yöntem olan silisyum temelli güneş pilleri %20 verime sahiptir fakat maliyetinden dolayı istenilen yaygınlığa ulaşamamıştır. Perovskit güneş pilleri verimliliği %20 olup maliyeti daha uygundur.

Perovskit güneş pillerinde güneş ışığını soğuran tabakada kurşun ve kalay esaslı malzemeler kullanılmaktadır. Genellikle kullanılan malzemeler ucuzdur ve üretimi kolaydır. Farklı dalga boylarındaki ışıklara tepki gösterirler böylece aynı güneş ışığından daha fazla elektrik üretilmesine olanak sağlar.

Perovskit bazlı güneş pilleri esneklik, yarı şeffaflık, hafiflik gibi birçok özelliği de barındırmaktadır.

Perovskit Güneş Pillerinin Dezavantajları

Güneş pillerinde oldukça yaygın olarak kullanılan ve fiyat performans açısından güzel değerler sunabilen perovskit hücreleri kurşun içermektedir. Yanı sağlık alanında olumsuz etkiler yarattığından dolayı kullanım alanına kısıtlama getirilmiştir.

Kaynakça

  • https://tr.euronews.com/2018/02/26/perovskitler-yeni-nesil-gunes-pilleri
  • https://www.tespam.org/gunes-pili-teknolojisinde-yeni-bir-umut-perovskit-gunes-pilleri/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Perovskite
  • https://www.slideshare.net/aceronur/perovskite-temelli-gne-hcreleri