“Organic Light Emitting Diode” baş harflerinin kısaltmasıdır ve “organik ışık yayan diyot” anlamına gelmektedir.
OLED’ler genellikle düz ekranlar için kullanılmaktadır.LCD teknolojisine alternatif olarak sunulmaktadır.OLED’te,LED ampulleri yerine ince, ışık yayan filmler kullanılır. OLED bu sayede daha parlak ışık oluşturabilirken, mevcut LCD/LED teknolojilerden daha az enerji kullanır. OLED’deki “O” harfi yani “organik” ise ışık yayan filmlerin hidrokarbon zincirlerden oluşmasından kaynaklanıyor.
OLED ekranlar genellikle dört birincil katmandan oluşur: Yapı iskeletini oluşturan alt tabaka, elektronları çeken anot, elektronları sağlayan katot ve aralarındaki organik katman.
OLED ekranları,dijital kameralar,cep telefonları ve araba teybi bileşenleri için sürekli olarak pazarlanmaktadır.Televizyonlar,bilgisayarlar ve reklam panoları,büyük ekranlar OLED’ler için potansiyel uygulama alanlarını oluşturur.Ayrıca,uygun malzeme seçimiyle bu ekranlar esnek hale getirilebilir.Bilgisayar monitörünün veya televizyonun,projeksiyon perdesi gibi toplanabileceğini veya bir aydınlatma cihazının,bir mimari kolonun etrafına sarılabileceğini veya rengi sürekli değişen duvar kağıdının odanızın duvarına monte edilebileceğini hayal edebiliyor musunuz?
Kaynaklar;
Malzeme bilimi ve Mühendisliği(wıllıam d.callıster/Davıd G.rethwısch)
Yorumlar