NASA asteroit simülasyonu geliştirdi. Yapılan simülasyon çalışmasında bir asteroitin dünyayı rahatlıkla etkileyebileceği ortaya çıktı.
NASA, bu aralar bir simülasyon üzerinde testler gerçekleştiriyor. NASA’nın yaptığı araştırma çalışmasına göre eğer dünyaya büyük bir göktaşı çarparsa bu göktaşını engellemenin mümkün olup olmadığı yönünde. Bu konuda birkaç simülasyon çalıştıran kuruluş, içerisinde Türkiye’nin bulunduğu birçok Avrupa ülkesinin etkilendiği sonucuna varıyor. Henüz test amacıyla yapılan bu uygulama gerçeği yansıtmıyor.
NASA asteroit simülasyonunda birçok ülke etkileniyor
NASA, uygulayacağı simülasyon için öncelikle bir asteroit belirliyor. 2021 PDC adını verdiği asteroit oldukça büyük bir şekilde yer alıyor. Bu asteroitin gerçek olmadığını, yalnızca simülasyon olduğunu da şimdiden belirtelim. Asteroitin nasıl bir sonuç vereceğini merak eden uzmanlar ilk simülasyonda asteroitin 19 Nisan’da tespit edildiğini belirtiyor. Ortaya çıkan sonuç asteroitin 20 Ekim’de dünyaya çarpacağı oluyor. %5 ihtimalle dünyaya çarpması beklenen asteroit büyük bir etkiye sebep olmuyor.
Yapılan ikinci simülasyon çalışmasında zamanı 2 Mayıs’a aldılar ve yeni hesaplamalar yaptılar. Ortaya çıkan sonuç keşfedilen göktaşının Avrupa ve Kuzey Afrika’yı etkileyeceği oldu. Çalışmaya devam eden uzmanlar 30 Haziran’a geldiğinde yeni bir inceleme yaptılar. Yapılan yeni çalışmada 2021 PDC adlı göktaşının %99 ihtimal ile Doğu Avrupa’ya vuracağı tespit edildi. Dünyaya düşecek olan göktaşı Türkiye’nin batısını da etkiliyor. Göktaşı tek bir noktaya düşecek olsa da gücüyle birlikte uzak noktaları dahi etkileyebilecek şekilde yer alıyor.
Uzmanlar bu simülasyonu gerçekleştirirken göktaşı çarpmasını önleyecek bir yol aramaya başladılar. Uygulanması düşünülen yollardan birisi göktaşına roket fırlatmak oldu. Nükleer patlayıcılar bulunan bir roketi göktaşına doğru fırlatmanın küçük göktaşları için çözüm olabileceğini düşünen uzmanlar büyük göktaşları için işe yarayamayacağını hesapladılar.
Özet geçmek gerekirse ve sonucu açıklamak gerekirse NASA asteroit simülasyonu dünyanın büyük bir asteroit çarpışmasına ne kadar hazır olduğunu gösteriyor. Eğer dünyaya küçük bir asteroit çarparsa bunu yok etmek kolay olabilir fakat çok büyük bir asteroitin gelmesi durumunda bu asteroit ile baş etmek şu anda pek mümkün görünmüyor.
Yorumlar