Nanoteknoloji atomik, moleküler ve supramoleküler (çok moleküllü) ölçekte maddenin düzenlenmesi halidir. Boyutuna göre tanımlanan nanoteknoloji yüzey bilimi, moleküler biyoloji, organik kimya, mikro-imalat, yarı iletken fiziği gibi farklı bilim alanlarına hitap etmesi sebebiyle kullanım alanı çok geniştir.
Yeditepe Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Günay, 20 yıl öncesine kadar nanoboyutlu malzemeleri göremediğimizi hatırlatarak elektron mikroskop teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmelerin, doğada zaten var olan “nano” malzemeyi görmemizi sağladığı için bugün nano malzeme üzerinde yetkinlik sağlayabildiğimizi belirtti.Küçük ya da büyük olan, geçmişe göre çok daha dayanıklı ve kullanışlı malzemeler her geçen gün yaşamımıza giriyor. Kısacası bugün “nano malzeme” hayatımızı kökten değiştiren uygulamalara imza atmaya başladı bile.
1. Nanoteknoloji sayesinde gelecekte insanların görüş alanında beliren ve sanal ekrana yansıyıp bilgi aktarabilen, nanoteknoloji ürünü olan bilgisayar içeren kontakt lensler hayatımıza girecek.
2. Sağlık ve temizlik sektöründe önemli bir yer alan nanoteknoloji özellikle tekstil sektöründe de inanılmaz boyutlara ulaşacak. Demir Adam’ın yeni zırhını hatırlıyor musunuz?
3. Her sektörde geliştirilen yeni malzemelerle birlikte ürünlerin küçülmenin devam edeceğini ancak insanlar için kullanışlı olmadığından kullanımına uygun boyutta üretimlerin devam edecek. Görselde gördüğünüz kamera tam olarak bir tuz tanesi büyüklüğünde.
Nanoteknoloji ile üretilen kamera
4. Vücuda yerleştirilecek nano algılayıcılar sayesinde hastalıklar önceden tespit edilebilecek, erken tedavi şansı yakalanacaktır. Daha da önemlisi vücudun sadece hasta olan bölgesine girecek olan nano veya mikroskobik boyutlu cihazlar sayesinde diğer dokulara hasar vermeden tedavi etme olanağı sağlanacak. Günümüzde bu teknoloji ilerlemiş durumdadır.
5. Hafif olan ve sürtünme katsayıları düşük kompozit materyallerin kullanımı ile araçların tasarımsal dirençleri düşecek, daha az enerji tüketimiyle daha uzun ve güvenli yolculuklar yapılabilecektir.
6. Günümüzde nano-ölçekli transistor, kablo ve diyot gibi elektronik bileşenleri üretmek mümkün. Gelecekte bu bileşenleri bir araya getirerek nano-ölçekli elektronik devrelerin hayatımızda olması bekleniyor.
7. Lotus çiçeğinin yaprağının hiç ıslanmaması ve kirlenmemesi gibi özelliklerden esinlenerek, nano teknoloji ile taklit edilerek tekstil gibi alanlarda yararlanılması hedefleniyor. Kirlenmeyen elbiseler, ıslanmayan tabaklar, esnek ve hafif kurşun geçirmez yelekler, görünmezlik elbiseleri üretilebilecek.
Forumumuzu ziyaret etmeyi unutmayın.
Yorumlar