Nano Prestisitler

Dünya çapındaki nüfus artışı, tüm kıtalardaki insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek kaliteli gıdaya erişim talep ediyor. Tarım ürünlerine yapılan ekonomik yatırımın baskısı ile bağlantılı olarak, tarımsal verimliliği artırmak için gübrelerin, böcek öldürücülerin, herbisitlerin ve diğer zirai kimyasalların kullanımının arttığına da tanık olduk. Bununla birlikte, çiftçiler, gıda üreticileri, finansman kuruluşları ve hükümetler, tarım kimyasalı teknolojilerinin çevrelerde, ekosistemlerde, tüketicilerde ve tarım zincirinde doğrudan veya dolaylı olarak yer alan tüm üretken sektörlerde ayrım gözetmeden kullanılmasından kaynaklanan döngüsel düşüşlerin faydalarını ve risklerini dengelemeye kararlı olmalıdır.

Sürdürülebilir Tarımda Tarım Kimyasallarının Kullanımı

Tarım kimyasalları teknolojisi, tipik olarak, toprak ve plantasyon canlılığının teşhisi, hayvancılık ve balıkçılık ürünleri kontrolü dahil olmak üzere, üretim ve üretkenliği tehlikeye atan zararlılara (patojenler, zararlı böcekler, parazit yabani otlar) karşı ekin alanlarını korumayı amaçlar. Bununla birlikte, tehlikeli zararlılara ve böceklere karşı uygulanan pestisitlerin gelişigüzel kullanımı da üretimi olumsuz etkilemiş, patojenlere ve böceklere karşı direnç oluşturmuş, yeni zirai kimyasallara olan talebi artırmış ve çevresel dengesizliği artırmıştır

Tarım kimyasalları nanopartiküllerinin kapladığı daha yüksek toplam yüzey alanı, mahsul zararlılarıyla genel olarak daha fazla temas sağlar ve bu da onları öngörülemez oldukları kadar verimli kılar. Tarım kimyasallarının mantıksız ve sistematik olmayan kullanımı patojen direncini yoğunlaştırır, nitrojen fiksasyonunu ve biyolojik çeşitliliği azaltır ve hem ekosistem hem de insanlar için ciddi ve ilerleyici bir tehdit oluşturan tarım, hayvancılık ürünlerinde ve su ortamındaki organizmalarda pestisitlerin biyolojik birikimini artırır ve sürdürülebilir tarımın gelişmesine karşı bir engel oluşturur.

Dolayısıyla Nano teknoloji biliminin imkanları günümüzde sürdürülebilir tarım konusunda önemli bir buluşa imza attı. Bu buluş tarımsal ilaçlamaya yenilik getiren Nano pestisitlerdir.

Nano Pestisit Nedir?

Nanopestisitler, ister hibrit bir substrat üzerine özel olarak sabitlenmiş, bir matris içinde kapsüllenmiş olsun, isterse harici uyaranlar veya enzim aracılı tetikleyiciler için işlevselleştirilmiş nano taşıyıcılar olsun, tarım alanında uygulamalar bulmak için nanomalzemelerde formüle edilmiş pestisitleri ifade eder. Nanoboyutlu partiküllerin, şekilleri ve özel özellikleri ile birleştiğinde, silika, lipidler, polimerler, kopolimerler, seramik, metal, karbon ve diğerleri gibi çeşitli malzemelere dayalı nanotaşıyıcı yenilikçi formülasyonlarda pestisit aktivitelerini keşfettiği düşünülmektedir

Nanopestisit formülasyonları, suda çözünürlüğü, biyoyararlanımı artırabilir ve tarımsal kimyasalları çevresel bozulmaya karşı koruyabilir, mahsullerdeki patojenlerin, yabani otların ve böceklerin kontrolünde devrim yaratabilir. Bununla birlikte, nanomalzeme özellikleri de sitotoksisite ve genotoksisitelerinin sınırındadır.

Zirai Pestisitlerin Zararları

Pestisitlerin gelişigüzel ve irrasyonel kullanımı ekosistemin dengesini etkiler ve herkesin sağlığını riske maruz bırakır. Gıdalardan, su içmeden pestisit kalıntılarının mesleki veya kazara yutulmasının kısa vadeli (akut) ve uzun vadeli (kronik) olumsuz etkileri ölümcül veya sakatlığa göre ayarlanmış yaşam yıllarıdır (DALY). Çocuklar pestisit maruziyetine karşı daha savunmasızdır ve kalıcı doku ve organ hasarına maruz kalırlar. Bunlar arasında, merkezi ve periferik nörotoksisite ve pıhtılaşma için kan yeteneğinin kaybı üzerindeki etkisi, endişeler için anlamlı nedenlerdir.

Nano Pestisitlerin Faydaları

Aslında, nanopestisitlerin aktivitesini ve toksisitesini etkileyen artı ve eksilerin ayrıntılı bir değerlendirmesi, tarımda halihazırda onaylanmış nanopartikül kullanımının güvenli ve sürdürülebilir gelişimi için çok önemlidir.

Formülasyonların çevrelerde, ekosistemlerde, çiftçi işçilerde, tüketicilerde ve tarım zincirinde yer alan tüm üretken sektörlerde nanopestisitlerin davranışı üzerindeki etkisi tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, nanoformülasyonların aktif bileşenin bozunmasını azaltmada, suda çözünürlük dengesini iyileştirmede ve aktif bileşenlerin biyolojik kullanılabilirliğini arttırmada kritik rolü bilinmektedir. Spesifik olarak, tarımsal ürünlerin ve gıdaların kalitesini ve miktarını azaltarak zararlıların endemik istilasını, bitki hasarını ve ekonomik kayıpları önlemek için kullanılır.