Gençlerin rol model aldığı önemli insanlara nazaran dünyayı değiştiren ve hayatı kolaylaştıran insanlar genellikle mühendisler olmuştur. Rol model dendiğinde insanların aklına genellikle başarılı sporcular, sanatçılar ve siyasetçiler gelmektedir. Bu insanların insanlığa yararlarının olmadığı söylenemez ancak dünyanın asıl kahramanları hastalıklara tedaviler geliştiren, yapay organlar üreten, çevre kirliliğine çözümler arayan ve yenilenebilir enerji kullanımını arttırmak için uğraşan mühendislerdir. İşte genç mühendislere rol model olacak, dünyayı değiştirmeye çalışan en iyi 10 rol model.
10. Hedy Lamarr
Tam adı Hedwig Eva Maria Kiesler olan ve 9 Kasım 1914 yılında Yahudi asıllı bir Avusturyalı olarak Viyana’da doğan Hedy Lamarr en güzel mucitlerden biridir. Aynı zamanda Hollywood oyuncusu olan Lamarr bir çok filmde rol almıştır. Ancak oyunculuğunun yanında da bugün olmazsa olmazlarımız arasında yer alan Wi-Fi teknolojisinin temellerini atan mucitler arasındadır. 2. Dünya savaşı sıralarında George Antell ile birlikte ABD ordusunda kullanılmak maksadıyla frekans atlamalı yayılma spektrumunu icat etmiştir. Bu buluş günümüzde kullanılan Wi-Fi teknolojisinin anası olarak adlandırılmaktadır. Başarılı bir oyuncu olmasının yanı sıra başarılı bir mucit olması Hedy Lamarr’ı önemli bir rol model yapmaktadır.
9. Werner von Braun
23 Mart 1912 yılında Polonya’da tam adı Werner Magnus Maximilian von Braun olarak dünyaya gelmiştir. NASA’nın aya insan göndermesini sağlayan roket Saturn V‘i tasarlayan bilim insanıdır. Ancak dünya tarihinde önemli bir yer almasına sebep olan NASA kariyeri ilginç şekilde başlamıştır. 2. Dünya savaşı sırasında Alman roket sanayinde V-2 balistik füzelerini geliştirmek amacıyla yöneticilik yapmaktaydı. Savaşın Almanya’nın istediği gibi sonuçlanmaması ve Sovyet ordusuna teslim olan kişilerin başına gelenler kötü şekilde von Braun’a aktarıldığı için ABD ordusuna teslim olmaya karar verdi. Bu teslimiyetin ardından dünyanın en önemli bilim insanları arasına adına yazmıştır.
8. Isambard Kingdom Brunel
9 Nisan 1806 yılında dünyaya gelen İngiliz makine ve inşaat mühendisi Brunel, modern mühendislik ve toplu taşıma alanında devrim yaratan mühendislerin başında gelmektedir. Pervane ile çalışan ve okyanusta gidebilen ilk demir gemi olan ve mühendislik alanında bir çok ilke imza atan SS Great Britain‘i inşa etmiştir. Ayrıca Büyük Batı Demiryolu, Clifton Asma Köprüsü, bir çok köprü ve tünel de inşa eden Brunel 2002 yılında BBC tarafından yapılan En Büyük 100 Britanyalı anketinde ikinci sırada yer almıştır. İnşa ettiği köprü ve tüneller ile günümüzde kullanılan metro hatlarına ilham kaynağı olmuştur.
7. Valentina Tereşkova
6 Mart 1937 yılında Sovyetler Birliği’nde dünyaya gelen Tereşkova lastik ve tekstil fabrikalarında çalıştıktan sonra mühendislik eğitimi gördü. Tekstil alanında çalışmış olması onda paraşüt tutkusunun uyanmasına neden oldu. İşte bu tutkusu onun uzaya çıkan ilk kadın ve sivil olmasının yolunu açtı. Gagarin’in ardından uzaya bir de kadın gönderilmesine karar veren Sovyetler geniş çaplı bir aramadan sonra Tereşkova ve diğer 3 kişiyi yoğun bir eğitim programına soktu. Diğer adaylardan mühendislik geçmişi ve paraşüt tutkusu sayesinde bir adım öne çıkan Tereşkova ilk uzay kadını olarak seçildi. Tereşkova’nın söylediği bu söz ise onu harika bir rol model yapmaktadır; Kadınlar Rusya’da demir yolu işçisi olabiliyorlarsa neden uzayda uçamasınlar.
6. Steve Wozniak
Apple’in muazzam başarısının ardındaki gizli olmayan ama diğer kurucu Steve Jobs kadar da gündem olmayan, kişisel bilgisayarlar devriminin öncüsü Steve Wozniak alınması gereken en önemli rol modellerden biridir. Elektrik mühendisi ve bilgisayar programcısı olan Apple I ve 80’li yıllarda en çok satan Apple II bilgisayarlarının geliştiricisidir. Steve Jobs ile kıyaslandığında paranın değilde tutkularının peşinden giden harika mühendis olarak adlandırılmaktadır.
5. A.P.J Abdul Kalam
Tam adı Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam’dır ve 15 Eylül 1931 yılında Hindistanda dünyaya gelmiştir. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu’nda ilk Uzay Aracı Fırlatma projesi SLV-3’nin proje direktörüdür. Balistik füze ve uzay robot teknolojisi hakkındaki çalışmaları sayesinde Füze Adam olarak adlandırılmaktadır.
4. Arşimet
Hidrostatiğin ve mekaniğin temelini atan matematikçi, fizikçi, astronom,filozof ve mühendis olan Arşimet bir mühendisin rol model alabileceği en önemli kişilerdendir. Hamamda banyo yaparken bulduğu suyun kaldırma kuvvetiyle bilinmektedir. Ancak bilime ve mühendisliğe tek katkısı suyun kaldırma kuvvetinin keşfi değildir. MÖ 287 ve 212 yılları arasında yaşayan Arşimet, yazdığı eserler ve integral hesabının kaynağı olması ile birlikte bilim dünyasına bir çok katkısı bulunmaktadır.
3. Leonardo Da Vinci
Rönesans döneminde yaşayan heykel tıraşçı, filozof, mimar, ressam, mühendis, botanist, yazar, anatomist, matematikçi ve müzisyen olan Leonardo di ser Piero da Vinci, dünyaca ünlü tablolarıyla tanınmaktadır. Ancak resimlerinin dışında harika bir mühendistir. Bugün kullanılan tank ve helikopter teknolojisi Da Vinci’nin Rönesans döneminde çizdiği çizimlerinden etkilenmiştir. Ayrıca yeteri kadar kadavra üzerinde çalışamamasına rağmen kusursuza yakın insan anatomisi çizimleri de bulunmaktadır.
2. Nikola Tesla
10 Temmuz 1856 yılında Avusturya’da doğan elektrik ve makine mühendisi Nikola Tesla, Thomas Edison ile olan rekabetiyle ve alternatif akım sistemine verdiği katkılarla tanınmaktadır. Tesla yüksek hızlı alternatöre sahip Ruhmkorff bobinine güç vermeyi denedi. Yüksek frekans akımının demir çekirdeğini eriterek bobindeki birincil ve ikincil sargılar arasındaki yalıtımı erittiğini keşfetti. Bu sorunu hava boşluklu kendi adını verdiği tesla bobini ile çözerek bilim dünyasına yeni bir kapı araladı. Nikola Tesla termo-manyetik motor ve indiksüyon motoru gibi bir çok icadı bulunan Nikola Tesla bilim dünyasının en çılgın ve etkili bilim adamları arasında yer almaktadır.
1. Vecihi Hürkuş
Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Vecihi Hürkuş 6 Ocak 1896 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 1. Dünya Savaşından yaralanarak dönen Hürkuş, Tayyare Mektebine girerek pilot olarak mezun olmuştur. Ardından pilot olarak savaşa katılan Hürkuş, Türkiye’de uçak düşüren ilk pilot olarak bilinmektedir.
Harp Tayyare Bölüğü’nde görevli olarak bulunan Hürkuş, bu süre zarfında bir av uçağı tasarlamıştır ancak savaş sırasında Mondros Ateşkes Anlaşmasının imzalanması ile proje yarım kalmıştır. Bu alanda çeşitli başarılara imza attıktan sonra İzmir’de yeni pilotlar eğitmeye başlayan Hürkuş, görevi sırasında savaş ganimeti olarak Yunanlılardan ele geçirilen savaş uçaklarının parçalarıyla ilk Türk uçağını imal eder. Yaptığı ilk deneme uçuşunun izinsiz olmasından dolayı ödül yerine ceza alan Hürkuş, askeri havacılıktan ayrılmıştır. Tüm Türk mühendislerinin rol model olarak alacağı en önemli Türk mucitlerin başında gelen Vecihi Hürkuş 16 Temmuz 1969 yılında hayatını kaybetmiştir.
Kaynak
- Wikipedia
- www.engineering.com
Yorumlar