Mühendis ne demek, mühendis kime denir soruları özellikle tercih döneminde mühendislik seçmeyi düşünen öğrencilerin cevap aradığı soruların başında gelmektedir. Her ne kadar halk arasında mühendisin ne demek olduğu az çok bilinse de bu yazımda sizlere detaylı şekilde açıklamak istiyorum. Hadi gelin mühendis nedir hep birlikte öğrenelim.
Mühendis Ne Demek?
Sosyal, teknik, ticari sorunlara çözüm üretmeye çalışan, analitik düşünme yeteneğine sahip, bilimin ışığında ortaya yeni ürünler çıkaran kişilere mühendis denir. Mühendis kelimesi aslında Arapça kökenlidir. Arapça’da geometri bilen kişi anlamına gelen hendese kelimesinden türemiştir. Mühendisin Latince’de karşılığı ise yaratmak anlamına gelen ingenuity’dir.
Mühendisin Görevleri Nelerdir?
Mühendislerin yerine getirmesi gereken belli başlı sorumlulukları vardır. Bunlardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Var olan problemlere çözümler üretmek.
- Kâğıt üstündeki çözümleri uygulamaya geçirmek.
- İş planı yapmak.
- İşlerin uygulamasını ve takibini yapmak.
- Bilgisayar destekli tasarım programları ve yazılım dillerine hakim olmak.
- Pazar analizi yapmak.
- Çalışanlar ile işveren arasındaki köprü görevini üstlenmek.
- Yeni ürünler tasarlamak.
Mühendislerin görevlerinden bazılarıdır.
Mühendislik Yemini
Mühendisler iş hayatına başlamadan önce mühendis yemini ederler. Nasıl ki doktorların Hipokrat yemini varsa mühendislerin de mühendislik yemini vardır. Bu yemin şu şekildedir:
Bana verilen mühendislik unvanına daima layık olmaya; onun bana sağladığı yetki ve yüklediği sorumluluğu bilerek, hangi şartlar altında olursa olsun, onları ancak iyiye kullanmaya; yurduma ve insanlığa yararlı olmaya, kendim ve mesleğimi maddi ve manevi alanlarda yükseltmeye çalışacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.
Mühendis Maaşları
Mühendis ne demek yazıma mühendislik maaşları ile devam etmek istiyorum.
Devlette ve özel sektörde bütün mühendislik maaşlarına bölüm bölüm mühendislik maaşları kategorimizden de ulaşabilirsiniz.
Eğer üniversite tercih döneminde olan, mühendislik okumayı düşünen bir mühendis adayı iseniz şunu aklınızdan çıkarmayın: Hiçbir mesleği maaşı yüzünden tercih etmeyin. Gerçekten hayalinizdeki meslek mühendislikse mühendislik okuyun.
Mühendislik maaşları genel olarak özel sektör ve devlet olmak üzere 2 başlık altında incelenir. Devlette çalışan bir mühendis yaklaşık olarak 5300-6300 TL arasında değişen bir maaş alır.
Özel sektöre mühendislik maaşları ise devlete göre farklıdır. Yeni başlayan bir mühendis genelde asgari ücret ile başlar. Kendini geliştirmesine, tecrübesine, bilgisine bağlı olarak aldığı maaş da değişir. Ayrıca mühendislik branşınızda maaş konusunda belirleyicidir. Mühendislik branşları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için mühendislik dalları adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu yazımda mühendis ne demek, mühendisin görevleri nelerdir sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşmayı lütfen unutmayın.
Mühendis yeminini daha önce duymamıştım bana değer kattığınız için teşekkür ederim efendim