Farklı ihtiyaçlar için kullanılan eşyalar kendi içlerinde belirli tehlikelere sahip olabilirler. Elektrix kalitesi uzmanlığıyla doğru pano şalt malzemelerini tercih ederek kolay ve güvenli bir seçim yapabilirsiniz. Motor koruma şalteri ve termik rölenin en önemli kullanım amacı, elektrik motorlarını şebekeden gelen olumsuz akımlara karşı korumaktır. Termik röle daha kısıtlı bir şekilde gerçekleştirirken motor koruma şalteri sizlere daha fazla seçenek sunar. Tüm bu detaylar hakkında bilgi almak için bu iki motor koruma sistemleri seçeneklerinin farklılıklarını ve işlevlerini detaylı inceleyebilirsiniz.
Motor Koruma Şalteri Nedir?
Öncelikle koruma kısmında motor koruma şalteritermik röleye göre sizlere daha güçlü bir deneyim sunar. Motor koruma şalteri hem termik hem de manyetik koruma yapabilirken, termik röle sadece termik koruma yapar. Yükü izole etmesi için termik röle, bir kontaktöre ihtiyaç duyar. Motoru başlatabilmeniz için de sadece üzerindeki butonu kullanarak işleminize devam edebilirsiniz. Termik röleyi uzaktan kontrol edebilmek için özel ekipmanlara ihtiyaç duyulur ve sınırlı sayıda aksesuar takılabilir. Motor koruma şalteri ise daha manuel ve daha sağlam bir rol oynar. Yükü izole ederken herhangi bir kontaktör ihtiyaç duymaz ve kısa devreye karşı dayanımı termik röleye göre daha yüksektir. Koruma şalterinde motor manuel olarak başlatılır ve üzerine takılacak parçalara uzaktan kontrolünü sağlayabilirsiniz. Pano kapağı üzerindeki açma kapama işlemlerini uzatma kolu ve salt kullanarak halledebilirsiniz. Gerek kullanım kolaylığı sunması gerekse işlevsel kullanımı sayesinde oldukça avantajlı seçenekler içinde yer alır. Kullanım kolaylığı sunması çok daha pratik ve hızlı bir şekilde kullanabilmenize yardımcı olur.
Termik Röle ve Motor Koruma Şalter Yapısı
Motor koruma şalterleri, her fazda yüksek seviyedeki kısa devre akımlarını algıladığında, elektrik sistemi korumalarına yardımcı olan, önleyici bir manyetik açma ünitesine sahiptir. Butonlu ve çevirmeli olmak üzere iki tip motor koruma şalteri vardır. Motor koruma çalışma prensibi bu iki şalter türü için aynıdır. İkisinde de akım ayarı motorlara göre yapılır. Aşırı akım anında ise start butonu atar ve stop butonuna geçer. Termik röle yapısı, motor koruma şalterine göre daha basit bir kullanıma sahiptir. Termik röle elektrik motorların şebekeden gelen herhangi bir yüksek akıma karşı korumak amacıyla kullanılan bir alettir. Faz kaybını korumak amacıyla üretilen bu alet, herhangi bir fazın kopması sırasında iki faza düşer ve yanmaya karşı normalden daha hızlı açmaya giderek motorun korumasını sağlar. Motor koruma şalteri kadar geniş bir alanda koruma sağlamaz daha sınırlı bir çerçevede kullanılır. Termik rölelerin kontaktöre bağlı veya ayrı iki tip türü bulunur. Bu bağlantılar sayesinde kullanımı da kurulumu da oldukça basit bir hal almaktadır.
Motor Koruma Şalteri ve Termik Röle Nerelerde Kullanılır?
Motor koruma şalteri günümüzde birçok alanda faaliyet gösterir. Kullanılan başlıca alanlar şu şekilde sıralanır:
- Vinç operatörleri
- Elektrik kumanda sistemleri
- Kompresör sistemleri
- Konveyör ve havalandırma sistemleri
Bunlar dışında kısa devre, faz kaybı, ve aşırı akım gibi sorunlarda büyük rol oynar. Termik röle nerelerde kullanılır? sorusu sıklıkla sorulan soruların başında yer alır. Röle, motor koruma şalterine göre daha kısıtlıdır. Çoğunlukla asenkron motorlarında ve ütü, saç kurutma makinesi gibi ısı veren aletlerin kontrolünde yer alıyor. Özellikle küçük ama sürekli kontrol sağlanması gereken aletlerin her birinde termik rölenin kullanımı görülür. Bunun yanı sıra motor koruma şalter yapısı üretim gereği avantajlı özellikler sunar. Elektrix’i inceleyerek motor koruma şalterine ve termik röle hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.