Mısır Piramitleri’nde Alternatif İnşa Metodu: Geopolimer

Mısır denilince, şüphesiz ki herkesin aklına devasa Mısır Piramitleri gelir. Günümüz teknolojisi ile bile hala nasıl yapıldığı tam olarak bilinmeyen, üzerinde taşıdığı gizemler ile birlikte Dünya harikaları listesinde her daim yerini alan, tarihi eserler içerisinde ise en çok turist çeken yapılardan biridir piramitler.

Mısır’da 100’ün üzerinde piramit vardır fakat en çok bilinen ve en çok ilgi çekenleri Gize’de bulunan Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleridir. Sadece Keops piramiti, en hafifi 3 ton ağırlığındaki taş bloklardan, 2 milyondan fazla adet kullanılarak tamamlanmıştır. Peki bu taş bloklar nasıl taşındı ve nasıl üst üste konuldu?

Fransa’da bulunan Geopolimer Enstitü’sünden Prof. Joseph Davidovits’e göre taş bloklar hiçbir zaman taşınmadı! Bunun yerine kireç taşı ve kil kullanılarak karışım hazırlanıp, tahta kalıplara dökülüyor, kalıp içerisindeki karışım Güneş ısısıyla kürlenerek geopolimer yapı oluşturuyordu. Kalıp içerisinde karışım donup şekil aldıktan sonra, yeni blok için tekrar kalıp oluşturulup aynı işlem tekrar ediliyordu. Üstelik bu karışımda kullanılacak malzemeler uzaklara gitmeye gerek yoktu. Çünkü Nil Nehri’nin zengin deltasında mevcuttu.

Prof. Davidovits’in 2008 yılında yayınladığı “Geopolimer Kimyası ve Uygulamaları” kitabında değindiği bilgiye göre; Keops piramidinin iç kısmından alınan bir örneğin, 1982 yılındaki X ışınları incelemesinde CaCO3 (kireçtaşı) ve SiO2 oluşan matris içinde, beyaz kaplamaya kırmızı ton veren (P) fosfat molekülleri ile karşılaşılmış ve bunun kristal hidroksiapatitten oluşmuş bir geopolimerik sistem olduğu düşünülmüştür. Benzer yapılar Roma mimarisi harçlarının ve Çin Seddi’nin harcının kimyasal yapısı içerisinde de bulunmaktadır. Geopolimer yapısı ile ilgili bilgi için https://malzemebilimi.net/ucucu-kul-veya-taban-kulu-esasli-geopolimerik-tugla-nedir-avantajlari-nelerdir.html yazısını inceleyebilirsiniz.

Matematik, Tıp, Astronomi gibi konularda zamanının çok çok ilerisinde olan Antik Mısırlılar’ın, bu devasa yapılar için de tahmin edilenin aksine alternatif yollara yönelme ihtimali hiç de az değildir.

Kaynaklar

Davidovits, J.2008, Geopolymer Chemistry and applications, Saint Quantin, France.
Horel, C. (2012) Sodyum Hidroksit ve Soydum Silikat ile Aktive Edilmiş Taban Külünün Çimentoya Etkisi ve Geopolimerik Tuğla Üretimi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Lisans Tezi, Afyon