Milli Güneş Paneli Hücresi İçin Geri Sayım

25.000.000 TL yatırım ile Bereket Enerji grubu tarafından Türkiye’nin ilk yerli güneş paneli hücresi üretim fabrikası, 7 bin 200 metrekare kapalı alanda Denizli’de kuruldu. Haziran ayında üretimine başlayacak olan fabrika 70 kişilik bir istihdam yaratmayı planlıyor. Firmanın yıllık hücre üretim hedefi 130 megavat ancak ilerleyen zaman içerisinde 400 megavata kadar çıkmayı hedefleyerek enerji sektöründe ne kadar iddialı olduklarını gösteriyorlar. Son yıllarda diğer enerji türlerinin yanı sıra güneş enerjisi anlamında da çok büyük yatırımlar alan ülkemizde, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesine girmeyi hedefleyenler arasına yerli güneş paneli hücreleri ile Bereket Enerji’de katılmış oldu. Üretilecek yerli güneş paneli hücrelerinin ortalama veriminin yüzde 18,8 seviyesinde olması öngörülüyor.

Güneş Hücresi Nedir?

Güneş Hücresi, İngilizce ismi solar cell olan güneş hücresi ışığın dorudan elektrik akımına dönüşmesini sağlayan ve yarı iletken bir diyot olarak çalışan ürüne verilen isimdir. Bu ürün güneş ışığının taşıdığı enerjiyi iç fotoelektrik reaksiyon aracıyla doğrudan elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Güneş hücresi yani güneş pili en basit şekilde söylendiğinde, uzun zamandan beri kullandığımız hesap makinelerinde bulunan, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren pillerdir.

Termodinamiğin birinci yasasından da bildiğimiz üzere enerjinin yokken var, varken yok edilemez ancak bir biçimden başka bir biçime dönüşebilir. Bu yasanın bilinciyle hareket ederek ülkemizde son yıllarda artan yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımlar umarız ki hız kesmeden devam eder. Herkesin bildiği üzere kullandığımız fosil yakıtlar ve benzeri diğer kaynaklar bir gün bitecek ancak üzerinde yaşadığımız dünya dönmeye devam ettiği sürece güneş enerjisi,rüzgar enerjisi, gel-git enerjisi… ve benzeri gibi kaynaklar değerlendirmesini bilir isek bizlere enerji vermeye devam edecek.