Bilimi her ne kadar büyük işler yaparken hatırlasak da şuan yaşadığımız formdan büyük yerlerde de yaşam var bu yaşadığımız formlardan da mikro ve nano boyutlarda elektronik,mekanik yaşamlar var. mikro boyutlarda ki teklonojik yaşamlar hayatımıza nasıl girmiş? nerelerde kullanırız? bugün bu yaşamın sadece küçük bir alanından bahsedeceğim.
Mikro Elektro-Mekanik Sistemler, günümüzde ki mekanik ve elektrik sistemlerin boyutlarının minyatürize edilmiş versiyonlarıdır. Bu sistemleri nanoelektromekanik sistemler(NEMS) vasıtası ile nanoteklonoji uygulamaları için de kullanmak mümkündür.mikro boyutta yapılan bu cihazların ilk olarak Richard Feynman tarafından 1959 yılında yapılan “there is plenty of at the bottom” isimli konuşmada ortaya atmıştır.
Mikro Elektro-Mekanik Sistemlerin boyutları 1-100 mikrometre arasında değişim gösterir.tabi ki bu yapıları etkileyen bir çok faktör vardır; bu küçük boyutlarda standart fizik kuralları geçersizdir kuantum etkileri bir kısmı açıklanamadığı için fiziksel olarak modellenmesi zorlaşır ve çevre şartlarından çabuk etkilenirler.
Mikro boyutlarda yaptığımız bu şehirlerin farkında olmasak da günlük hayatta karşımıza birçok uygulama alanlarında çıkıyor;Mürekkepli yazıcılar,hava yastıkları,bolometre,basınç ölçer,jiroskop,bilgisayar ve telefon teklonojileri gibi birçok alanda kullanıyoruz.
Mikro elektro-mekanik sistemler daha da küçültülerek nano elektro mekanik sistemler olarak ortaya çıktılar.Michael Roukes’e göre nano elektro-mekanik sistemler 10 nanometre çapında ve birkaç attogram ağırlığında üretilebilmektedir. Bu nano sistemleri üretmek için teklonojiler yeterli olsada temel de sorunlar vardır.
Makaleyi yazmamda yardımlarından dolayı Yrd.Doç.Dr. Esen DAĞAŞAN hocama teşekkür ederim.
Kaynak:https://tr.wikipedia.org/wiki/Mikro_elektro-mekanik_sistemler
Yorumlar