Michelin geleceğin lastik teknolojisini üretti

Michelin Vision Concept

Avrupa’nın önde gelen lastik üreticilerinden Michelin, Vision adını verdiği yeni lastik konsepti ile geleceğin lastik teknolojisini yaratmayı hedefliyor. Michelin son yıllarda arttırdığı Ar-Ge çalışmalarının neticesinde, 3 boyutlu yazıcı teknolojisinden de yararlanarak geliştirdiği ve Michelin Visionary Concept adını verdiği yeniden doldurulabilir özelliğe sahip dünyanın ilk lastiği ile sektörde yeni bir çığır açmayı planlıyor.

Michelin’den yapılan basın açıklamasında geliştirilen lastiklerin, günümüzde kullandığımız lastiklerden çok farklı bir konseptte ve farklı özelliklere sahip olduğuna vurgu yapıldı.

Bu farklılıkların başında Vision konsept lastiklerinin şişirilmesi için havaya gereksinim duymaması ve kullanım ömrünün uzun olacak şekilde tasarlanması geliyor. Bu tasarım  için mercanlar da bulunan doğal hücresel yapı göz önüne alınarak, gözenekli ve bal peteğine benzer bir iç yapı tasarlanmış. Bu tasarım sayesinde ultra dayanıklılığa sahip, havaya gereksinim duymayan, konfor ve güvenliği bir arada sunan yeni nesil bir lastik elde edilmiş.

üretimde kullanılan malzemeler

Michelin Visionary Concept’in üretiminde kullanılan malzemeler

Bu yeni nesil lastikler, sahip oldukları üstün teknolojik özelliklerin yanı sıra son derece de çevreci bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Üretiminde; doğal kauçuk, bambu, ahşap, elektronik ve plastik atıklar, atık lastikler ile kullanılmış metal malzemeler geri dönüştürülerek tekrardan değerlendirilmiş. Üretilen lastikler, kullanılan geri dönüştürülmüş malzemeler sayesinde doğada kendiliğinden çözünebiliyor ve tamamen geri dönüştürülebiliyor.

Çevreci özelliğinin yanı sıra Vision konsept, sürücülerin ihtiyaçlarına göre 3 boyutlu yazıcılarla doldurulabilecek bir lastik sırtı sunuyor. Vision, sahip olduğu özel teknolojisi sayesinde hava geçişleri ve zemin yapısına göre gelişen sürücü ihtiyaçlarına uygun olarak, Vision istasyonlarında lastik dış yüzeyini birkaç dakika içerisinde 3 boyutlu yazıcı ile yazdırabiliyor. Sürücüler yağmurlu bir günde seyahat ettikleri lastiklerini karlı zemine geçerken 3 boyutlu yazıcı ile hava koşuluna uygun hale getirebiliyor.

michelin ön

Michelin Visionary Concept’in önden görünüşü

Son olarak, bu yeni nesil lastikler, aracınız ile karşılıklı olarak sürekli iletişim kuruyor. Yapısında bulunan sensörler sayesinde sürücüler sürekli olarak lastiklerinin aşınma durumlarıyla ilgili bilgi alabiliyor. Araçlarından ve evlerinden çıkmadan ihtiyaç duydukları sırt desenine göre lastik yazma programını çalıştırabiliyor. Ayrıca sürücüler diş derinliği konusunda da bilgi alabiliyor.

Satışa ne zaman çıkarılacak?

Michelin’den yapılan açıklamada, testlerden başarıyla geçen yeni nesil teknolojik lastiklerin ne zaman satışa sunulacağı ile ilgili net bir tarih verilmedi. Ancak hem 3 boyutlu yazıcı istasyonlarının kurulma gerekliliği hem de seri üretim için gerekli olan üretim hattının geliştirilmesinde zamana ihtiyaç duyulması, bu yeni nesil lastiklerin satışa sunulmasını biraz uzatacak gibi gözüküyor.