Mars’ta oksijen üretimi yapıldı

Mars’ta oksijen

İlk defa Mars’ta oksijen üretimi yapıldı. NASA tarafından gerçekleştirilen bu proje büyük bir ilgiyle takip edilmeye devam ediyor.

Mars, yaşam için elverişli olabilecek en mantıklı gezegenlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bundan ötürü bilim insanları bu gezegenin yaşanılabilir bir yer olması için çalışmalar yapıyor. Son zamanlarda Mars’ta yaşamın başlaması için pek çok adım atılıyor. Atılan adımlardan birisi de Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX firmasının 2024 yılında Mars’ta koloni kurma fikri olmakta. Yapılan bir diğer çalışma da NASA’dan geldi.

Mars’ta oksijen üretimi gerçekleşti

NASA, Mars gezegeninde MOXIE adlı bir cihaz ile birlikte oksijen üretmeyi başardı. Bunun için karbondioksiti parçalayan cihaz, karbondioksiti oksijene dönüştürme işlemi yapıyor. Mars’ta yaşam için önemli bir aşama olan oksijen üretimi sistemini uygulayan MOXIE, saatte 10 gram oksijen üretebiliyor. Bu da oldukça düşük bir miktar olarak yer alıyor. Çünkü 5 gramlık oksijen bir astronota 20 dakika kadar yeterli olacak seviyede.

Mars’ta oksijen

800 derecelik sıcaklıkta dahi rahatlıkla çalışabilen bu cihaz için bilim insanlarının hedefi oldukça yüksek. Henüz daha başlangıç seviyesinde olan yani gelişimini sürdüren bu cihazın üretim kapasitesinin çok yüksek seviyelere ulaşması gerekiyor.

NASA tarafından geliştirilen MOXIE, Mars’ta yaşamın başlaması için önemli bir adım olsa da bu miktarın ne kadar düşük olduğunu şu şekilde açıklayabiliriz. Mars’ta kullanılacak olan oksijen yalnızca insanların nefes alıp vermesi için değil aynı zamanda roketler ve bazı diğer sistemler için de geçerli. Örneğin bir roketin Mars gezegeninden fırlatılabilmesi için 25 tona yakın bir oksijen miktarı gerekiyor. Bu miktar oldukça yüksek bir miktar olarak karşımıza çıkıyor.
MOXIE ile birlikte Mars gezegeninde oksijen üretip bu oksijenden yararlanmak oldukça pratik bir yöntem sunuyor. Çünkü Mars gezegeninin büyük bir kısmı karbondioksit içeriyor. Bu da karbondioksiti oksijene dönüştürmek için çok büyük bir kaynak anlamına geliyor. Bilim insanları gelecekte bu sistemin daha çok gelişmesi adına çalışmalarını sürdürüyor, bu konuda yeni fikirler üretiyor. Bilim insanlarının aklında olan fikirlerden birisi oksijen üretim kapasitesinin daha yüksek boyutlara ulaşabiliyor olması.