Kuzey Atlantik Tüm Dünya’nın Elektriğini Karşılayabilir mi?

Kuzey Atlantik Rüzgar Çiftliği

Soru çok açık ve net..

Dünya’daki tüm ülkelerin yıllık elektrik tüketimini tek bir bölgeden karşılamak mümkün olabilir mi?

Bu sorunun cevabını öğrenmeye çalışan iki bilim insanı yapmış oldukları araştırmalar sonucunda, bunun kısmende olsa mümkün olduğu kanaatine vardılar. Önerdikleri çözüm ise, Kuzey Atlantik Denizi boyunca deniz rüzgar çiftliği kurmak!

Araştırmacılar Dr. Anna Possner ve Dr. Ken Caldeira’nın Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler dergisinde yer alan açıklamalarında, Kuzey Atlantik’teki rüzgar enerjisinin yıllık ortalama olarak dünyayı beslemek için yeterli olabileceği belirtildi. Okyanus ortasında inşa edilecek bu rüzgar çiftliğinin tüm dünyanın sürdürülebilir enerjiye erişmesine ve ihtiyaçlarını karşılamasına izin vereceği vurgulandı.

Okyanuslardaki rüzgar hızı, karalardakinden %70 daha fazladır.

Okyanuslardaki rüzgar hızı, karalardakinden %70 daha fazladır.

Araştırmacılar, rüzgar çiftliğinin okyanusta üç milyon kilometrekarelik alana kurulmasıyla üretilecek elektriğin, günümüzde dünyanın yıllık tükettiği enerjiye kabaca eşdeğer olduğunu açıkladılar. Bu ciddi iddianın temelini ise dünya okyanuslarındaki rüzgar hızlarının, kıtalardakinden yüzde 70 daha yüksek olması oluşturuyor. Bu nedenle, rüzgardan verimli şekilde enerji elde edebilmenin en basit yolunun şiddetli rüzgarların yoğun olduğu bölgelere türbin yerleştirmek olduğu savunuluyor.

Bir rüzgar çiftliğine daha fazla türbin eklendiğinde, dönen türbin kanatlarının oluşturduğu sürüklenme direnci, elektrik enerjisine dönüştürülebilen mevcut hareketli havadaki enerji miktarına etkili bir şekilde sınır koymaktadır.  Araştırmalar, bu etki sebebiyle karadaki büyük rüzgar çiftlikleri için elektrik üretimini, metre kare başına yaklaşık 1,5 watt ile sınırlandırabiliyor. Yeni simülasyonlar Kuzey Atlantik’teki bu sınırın daha yüksek olduğunu ve metrekare başına 6 watt’dan daha fazla elektrik üretiminin mümkün olduğunu gösterdi. Bunun nedeni ise, Kuzey Atlantik rüzgarlarının, okyanus yüzeyinden atmosfere dökülen ısının yarattığı yüksek enerji rezervuarına girmesidir. Sonuç olarak; okyanuslarda şiddetli rüzgarlar karadakilere oranla daha düşük irtifalarda eser. Bu da türbinin sürüklenme direnci etkisinin üstesinden gelmeye yardımcı olur.

Kuzey Atlantik Rüzgar Çiftliği yaz aylarında AB’nin elektriğini karşılayabilecek