Kumaşa eklenen sensörlerle hayati veriler izlenebilecek

Canan Dağdeviren’in ekip liderliğini yürüttüğü, Cambridge MA-MIT araştırmacıları elektronik sensörleri kumaşlara dokuyarak kullanıcının vücut sıcaklığını, solunum ve kalp atış hızı gibi hayati verileri izleyebilecek yöntem geliştirdiler.

Makinede yıkanabilir sensör gömülü giysiler, onları giyen kişinin vücuduna yakın olacak şekilde özelleştirilebilir. Araştırmacılar, bu tür algılamanın evde veya hastanede hasta olan insanları, sporcuları veya astronotları izlemek için kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Çamaşır makinesinde yıkansa da hasar görmeyen sensör gömülü giysiler, onları giyen kişinin istenilen bölgelerine yakın olabilecek şekilde özelleştirilebilir. Araştırmacılar, bu sensörün evde veya hastanede hasta olan insanları, sporcuları veya astronotları izlemek için kullanılabileceğini düşünüyorlar.

MIT’de görev alan ekip lideri Doç. Dr. Canan Dağdeviren, “Kullanmakta olduğumuz her türlü tekstil ürününe bu sensör yerleştirilebilir. Böylece kullanıcının vücut sıcaklığı, solunum hızı ve kalp atış hızı gibi verilere ihtiyaç duyan herkes için giysiler yapabiliriz” dedi.

Diğer araştırma grupları, sıcaklığı ve diğer hayati belirtileri ölçebilen ince, cilt benzeri yamalar geliştirdiler. Fakat netice olarak ortaya çıkan ürün oldukça hasastır ve cilde bantlanması gerekmektedir. Dağdeviren’in laboratuvarı, çıkarılabilir elektronik sensörlere sahip esnek bir kumaş kullanarak, normalde giydiğimiz kıyafetlere çok benzeyen giysiler oluşturmak için yola çıktı.

Dağdeviren, “Bizim durumumuzda, tekstil elektriksel olarak işlevsel değildir. Bu, giysimizin pasif bir unsurudur. Günlük faaliyetleriniz sırasında sensörleri rahat ve uygun bir şekilde takabilirsiniz. Ana hedefimiz, vücudun fiziksel aktivitesini sıcaklık, solunum, ve kalp atış hızı gibi herhangi bir fikstür veya bant gerektirmeden ölçmekti” dedi.

Elektronik sensörler, epoksi ile kaplanan ve daha sonra kumaştaki dar kanallara dokunan uzun, esnek şeritlerden oluşur. Bu kanallar, sensörlerin cilde maruz kalmasına izin veren küçük açıklıklara sahiptir. Bu çalışma için araştırmacılar, 30 sıcaklık sensörü ve kullanıcının hareketini, kalp atış hızını ve solunum hızını ölçebilen bir ivmeölçer içeren bir prototip gömlek tasarladılar. Giysi daha sonra bu verileri kablosuz olarak bir akıllı telefona aktarabilmektedir.

Araştırmacılar, nem emme özellikleri ve egzersiz sırasında giyilen kıyafetlere benzer şekilde, kumaşlarını polyester karışımı olarak seçtiler. Geçen yaz, araştırmacıların bir kısmı, giysiler için kullanılan malzemeyi seri olarak üretmeyi denemek için Çin’in Shenzhen kentinde bulunan bir fabrikada zaman geçirdiler.

Dağdeviren, “Dışarıdan normal bir tişört gibi görünüyor, ancak içeriden cildinize dokunan elektronik parçaları görebilirsiniz. Vücudunuzu sıkıştırır ve sensörlerin aktif kısımları cilde maruz kalır” ifadelerini kullandı.

Giysiler, içine yerleştirilmiş sensörler ile yıkanabilir, gerekirse sensörler çıkarılabilir ve farklı bir giysiye aktarılabilir.

Araştırmacılar, prototip gömleklerini spor salonunda egzersiz yapan kullanıcıları test ederek sıcaklık, kalp atış hızı ve solunum hızındaki değişiklikleri izleyebildi. Sensörler vücudun geniş bir yüzeyini kapladığından, araştırmacılar vücudun farklı bölgelerindeki sıcaklık değişikliklerini ve bu değişikliklerin birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu gözlemleyebildiler.

Dağdeviren, gömleklerin bir dizi yaş ve vücut tipine uyacak şekilde farklı boyutlarda üretilebileceğini söylüyor. Pantolon gibi diğer giysi türlerini geliştirmeye başlamayı planlıyor ve kandaki oksijen seviyesini ve diğer sağlık göstergelerini izlemek için ek sensörler dahil etmeye çalışıyor.

Dağdeviren, bu tür bir algılamanın kişiselleştirilmiş teletıp için, hastaların evde kaldıklarında doktorların hastaları uzaktan izlemelerine veya uzayda bulunduklarında astronotların sağlığını izlemelerine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Dağdeviren, “Doktora gitmenize veya video görüşmesi yapmanız gerekmez. Bu tür veri toplama yoluyla, doktorların daha iyi değerlendirmeler yapabileceğini ve hastalarına daha iyi bir şekilde yardımcı olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Kaynak

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-04/miot-swi042320.php