Konya’da üretilen 5 milimetrelik çip, Silikon Vadisi’nde 100 dolara talep görüyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Teknotıp şirketi işbirliğiyle yürütülen bir proje kapsamında, Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (BİTAM) elektronik, optik ve elektro-optik aygıtların kalibrasyonunda kullanılan ince malzemeden üretilmiş bir çip projesi başlatıldı. Saç telinin 10’da 1’i kalınlığındaki malzemeden üretilen bu çip, laboratuvarda kullanılan ölçüm cihazlarının doğru, güvenli ve sağlıklı ölçüm yapmasına olanak tanıyor.

BİTAM Müdür Yardımcısı ve projenin yürütücüsü Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker, projede nanometrik boyutta malzemelerin kullanıldığını belirtti. Nano ölçeklerde malzeme toleransının sıfıra yakın olduğunu ifade eden Eker, hassas üretim proseslerinin kontrol edilmesinde kalibre edilmiş yüksek teknolojiye dayanan ölçüm aletlerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Eker, analiz cihazlarının kalibrasyonunun genellikle kurum dışı bağımsız kuruluşlar tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: “Analiz cihazı çipi veya kiti üretebilir miyiz?’ diye fikir doğdu. İşbirliği yaptığımız firma, uluslararası çalıştığı için bu piyasadaki ihtiyaçları belirleyecek kabiliyette. Numune tasarımı yapıldı, projelendirildi. Ürünümüzü tasarladık. Üretim aşamasında, fizik, elektrik elektronik mühendisliğindeki arkadaşlardan destek aldık. Ürünümüz, 5 milimetreye 5 milimetre ebadında, ağırlığı 0,25 gram. Adedini 100 dolardan satıyoruz. Marka ve patentini yaptığımızda çok daha yüksek değerlere de satılabilir. Mevcut haliyle bile yüksek getirisi ve katma değeri olan bir ürün.”

Hollanda ve Silikon Vadisi’nden talep var!

Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker, projelerinin uluslararası firmalardan talep gördüğünü ve Silikon Vadisi’ndeki bir firmanın yanı sıra Hollandalı bir analiz cihazı üreticisinin de ürünlerine ilgi gösterdiğini belirtti. Numune gönderdikten sonra yüklü miktarda talepler aldıklarını ve projelerinin yavaş yavaş tanındığını ifade etti. Eker, projenin başarıyla ticarileştiğini ve ürünlerini uluslararası pazarlarda sattıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Oğuz Doğan ise sanayi-üniversite iş birliği kapsamında geliştirilen projenin yüksek katma değerli bir ürün olarak ticarileştiğine vurgu yaptı. Laboratuvarda kullanılan cihazların ölçüm kabiliyetinin önemine değinen Doğan, bu çipin mikro ve nano dünyada gerçekleştirilen AR-GE çalışmalarında kalibrasyonun olmazsa olmaz bir aşama olduğunu belirtti. Türkiye’de bu çipin üretilmediğini ve projeleri sayesinde başarılı bir şekilde geliştirildiğini, üretildiğini ve yurt dışına satıldığını açıkladı.

Firma yöneticisi Arda Mungan, proje ortakları olarak analitik cihazların satışını gerçekleştirdiklerini ve ürettikleri çipin pazarda önemli bir değere sahip olduğunu belirtti. Bu çipin yarım gramının 200 dolar olduğunu ve altından daha değerli olduğunu ifade eden Mungan, hedef pazarlarının ABD’de Silikon Vadisi, Almanya ve Hollanda gibi yarı iletken sektöründe tanınan firmaların bulunduğu bölgeler olduğunu söyledi. İlk ihracatlarını bu bölgelere gerçekleştirdiklerini ve Hollanda, Almanya ve Japonya’dan ilgi gördüklerini belirtti. Mungan, aktif bir pazarlama stratejisi izlediklerinde daha etkili bir şekilde satış yapabileceklerine inandıklarını ifade etti.