Klozetlerde Temizlik ve Su Tasarrufu Sağlayan Yeni Kaygan Kaplama

Her gün 141 milyar litreden fazla su, tuvaletlerin ve klozetlerin temizliğinde kullanılmaktadır. Milyonlarca insanın korkarak beklediği su kıtlığı düşünüldüğünde bu rakamın azaltılması gerektiği herkesler tarafından bilinmektedir. Peki klozet temizliğinde kullanılan bu miktarı %50 oranında azaltmak mümkün mü? Geliştirilen yeni kaygan kaplama sayesinde su tasarrufu için önemli bir adım atıldığı düşünülmektedir.

Penn State Enstitüsünün yaptığı araştırmalara göre klozetlerde kullanılan su miktarının %50 oranında azaltmak mümkün gözükmektedir. Mühendislik Profesörü Tak-Sing Wong, çok güçlü bir biyolojik ilham ile kendini kendini temizleyen ve bakterilerinden arından önemli bir şey keşfettiklerini açıklamıştır. Materyal Araştırma Enstitüsü ve Mekanik Mühendisliği Departmanında bulunan Wong Doğal İlham Mühendisliği Laboratuvarı araştırmacıları yeni bir kaplama keşfettiler. Klozet sifonları için kullanılan ve genellikle 6 litreye tekabül eden su ihtiyacını dikkat çekici şekilde düşürecek bir metodun bulunduğu açıklandı.

Kaygan kaplama hem temiz kalıyor hem de sudan tasarruf sağlıyor

PennState Mühendislik Akademisi tarafından yayınlanan kaygan kaplama videosu.

Bu yeni kaygan kaplama, Wong laboratuvarından doktora mezunu olan Jing Wang tarafından geliştirilmiştir. Bu kaplama seramik tuvaletlerde de kullanılan diğer uygulamalar arasında bulunan iki adımlı sprey sıvı ile sağlamlaştırılmış pürüzsüz yüzey olarak kaplanmıştır. Birinci adım ekstra pürüzsüz ve kir tutmaz yüzeylerin inşa edilmesi işlemlerinde ilk adım olarak kullanılan moleküler aşılanmış polimerden yaratılmıştır. Jing Wang ilk serpintinin, kuruduğunda bir insana göre 1 milyon kez daha ince çapa sahip küçük saçlar şeklinde moleküler olarak büyüdüğünü belirtmiştir.

Bu ilk uygulama son derece pürüzsüz bir yüzey yaratırken, ikinci spreyleme süper kaygan bir yüzey oluşturmak için bu nanoskopik lifler etrafında ince bir yağ tabakası oluşturur. Jing Wang bu kaplamayı laboratuvarda bir tuvalete koyduklarında ve üzerine sentetik dışkı atıldığında, maddenin tamamen kaydığını ve hiçbir şeyin ona yapışmadığını belirtmiştir. Bu yeni kaygan yüzey ile tuvaletler, klozetin içinden kalıntıyı etkili bir şekilde temizleyebilmektedir. Bununla birlikte atıkları daha önce ihtiyaç duyulan suyun sadece bir kısmı ile atabilmektedir. Diğer sifonların kaygan yüzeylerinin kurutulması bir saat sürebilir iken, daha az iki aşamalı kaplama yapılan yüzeylerin ki beş dakikadan az sürmektedir.

Araştırmacılar, eğer bu yeni kaplamanın Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak kabul edildiği taktirde diğer bölgelerde de kullanılacağı bildirilmiştir. Özellikle kuraklığa maruz kalan bölgelere veya kronik su kıtlığı yaşayan bölgelerde kullanılması kaynak kullanımı açısından oldukça önemlidir. Bu insani çözümler tarafından harekete geçen araştırmacılar, çalışmalarının gelişmekte olan dünyada bir etki yaratabileceğini umuyorlar. Teknoloji, dünya çapında yaygın olarak kullanılan susuz tuvaletler içinde kullanılabilmekte. Tuvaletlerde biriken dışkılar insan sağlığı açısından önemli riskler barındırmaktadır. Bununla birlikte, susuz bir tuvalet veya pisuvarda bu yeni kaplama kullanırsa, armatürlerin yaygın kullanım için daha çekici ve daha güvenli olacağını tahmin etmektedir.

Araştırmacılar geliştirilen bu yeni kaygan kaplama ürününün tüm dünya tarafından kullanılabilmesi gerektiğinin altını çizmiştir. Ürünün fazla su kullanımının önüne geçilebilmesi adına bir an önce pazara sunulması gerektiğini ve bunun için oldukça çaba sarf ettiklerini bildirmiştir. Küresel ısınmadan sonra bazı bölgelerde su kaynaklarının azaldığı bilinmektedir. Gelecekte de su kaynaklarına su kıtlıklarının oluşacağı tahmini bu kaplama gibi tasarruf sağlayan ürünlerin önemini arttırmaktadır.

Kaynak

https://phys.org/news/2019-11-slippery-toilet-coating-cleaner-flushing.html