Kask Yapımında Kullanılacak Yeni Elastik Mikroörgü

Kaliforniya Santa Barbara Üniversitesi araştırmacıları, HRL Labarotuvarı çalışanları ve Birleşik Devletler Ordusu Araştırma Labarotuvarı çalışanları beraberce çalışarak yeni elastik bir mikroörgü geliştirmişlerdir. Bu mikroörgünün hem tekli hemde seri darbelerin etkilerine karşı en son güncel olarak kask yapımında kullanılan köpük sisteminden daha etkili olduğu söyleniyor. Araştırmanın, amerikan futbolu oyuncuları başta olmak üzere diğer kask kullanan sporcuların yaşadığı kafa tramvasına dayalı sakatlıkların en aza indirilmesine zemin hazırlayacağı öngörülüyor.

Amerikan futbolu sporcularının ve diğer kask kullanan sporcuların kullandığı kasklar, darbelerin devam eden etkilerine karşı çarpma etkisini azaltan malzemeye ihtiyaç duymaktadır. Ancak ihtiyaç duyulan türden malzeme bulmak veya geliştirmek bu zamana kadar oldukça pahalı ve zor bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı araştırmacılar araştırmalarını bu alana yoğunlaştırmıştır. Yeni geliştirilen bu elastik mikroörgü ise geleneksel olarak kullanılan köpükler gelişmiş ve evrim geçirmiş olmasına rağmen oldukça marjinal bir gelişme olarak kaydedilmiştir. HRL laboratuvarı araştırmacılarından doktora öğrencisi ve aynı zamanda araştırma grubunun liderlerinden olan Eric Clough, geliştirdikleri bu teknolojinin amerikan futbolu, bisiklet, beyzbol sporlarında ve motosiklet kasklarında devrim yaratacak nitelikte olduğunu vurgulamıştır. Kafa sarsılmalarından dolayı oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçmekte çok önemli bir gelişme olarak görülmektedir.

Fotopolimer tabanlı geliştirlen mikroörgü malzemesi, Eyfel Kulesi’nin ünlü ferforje tasarımıyla benzerliği paylaşmaktadır. Çok sağlam olmasının yanı sıra aynı zamanda havanın da geçmesine izin vermesi, sporcuların kafalarını mevcut kasklardan daha ferah tutacak bir özellik olarak görülmektedir. Bu boşluklu yapısı aynı zamanda malzemeyi son derece ayarlanabilir hale getirmektedir. Böylece mühendisler bileşenlerini değiştirerek farklı seviyedeki şok türlerini emecek şekilde kolayca isteği türden kasklara uyarlayabilecekler.

Deneyler Oldukça Olumlu Sonuçlar Vermekte

Bu malzemenin üç farklı varyasyonunun geleneksel köpüklere kıyasla etkileri ne kadar iyi emdiğini ettiğini test etmek için araştırmacılar ilk olarak bir kask içinde bulunan bir pedi alınacak darbelere benzer etkileri simüle etmek için bir çift örs aparatı kullandılar. Daha sonra, malzemeyi kask pedlerine uyarladılar ve bunları ABD Ordusunun gelişmiş savaş kaskı test özelliklerine göre test ettiler. Deneyler sırasında birden fazla ardışık darbeye dayanma yeteneklerini gözlemlediler. Ekibin en iyi performans gösteren mikroörgü malzemesi, mevcut en etkili genleşmiş polistiren köpük olarak bilinen köpüğe göre tek bir darbede %27’ye kadar daha fazla enerji emer. Geliştirilen bu malzeme tekrarlanan darbeler sırasında vinil nitril köpüğe kıyasla %48’e kadar daha fazla enerji emmektedir.

Araştırmacılar, darbe emiliminde gözle görülür bir iyileşme yüzdesi umduklarını ancak gerçek sayıların beklediklerinden daha iyi olduğunu açıklamaktadırlar. VICIS adında bir spor teknolojileri şirketinin malzemenin patentini almayı planladığı ve teknolojinin askeri boyutta da kullanılacağı söylenmektedir. Uzmanlar bu malzeme konusunda oldukça iddialı konuşmaktadırlar. Malzemeyi delip geçecek herhangi bir sihirli merminin yer yüzünde bulunmadığını belirtmişlerdir.

Kaynak

https://phys.org/news/2019-11-material-safer-football-helmets-injuries.html