Japonya akıllı şehir projesi kurdu, proje çalışması sürüyor

Japonya akıllı şehir

Japonya akıllı şehir projesi kapsamında bir çalışma yapıyor. Bunun için şimdiden bazı örnek kentler geliştirilerek bu konuda bilgi verildi.

Dünyanın bir kısmı şehirlerde yaşıyor. Şehirlerde yaşama oranının en yüksek olduğu yerlerden birisi de %92 ile Japonya olarak yer alıyor. Japonya’da son zamanlarda yaşanan işçi krizi ve şehirlerin yoğun bir şekilde kullanılması ülkenin yeni kararlar almasına sebep verdi. Ortaya çıkan fikirlerden birisi de akıllı şehirler oldu. Japonya’nın Toplum 5.0 olarak adlandırdığı bu proje ile birlikte endüstrinin toplum için tam otomasyon bir şekilde çalıştığı görülüyor.

Japonya akıllı şehir projesine yatırım yapıyor

Japonya’nın kurduğu akıllı şehir otonom bir şekilde çalışıyor, yenilenebilir enerji kaynağını kullanıyor. Çevreci olarak adlandırılan bu şehirde her binanın çatısında güneş panelleri bulunuyor. Bu paneller şehrin enerji ihtiyacını karşılamak için bulunuyor. Otonom şehrin içerisinde yer alan özelliklerden birisi de ödüllendirme sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Karbondioksit seviyesini en aza indirmeyi hedefleyen hükümet, her çevre dostu hareket gerçekleştiren vatandaşı ödüllendiriyor. Bu sayede vatandaşlar bu konuda teşvik edilmiş oluyor.

Japonya akıllı şehir

Japonya’nın kurmuş olduğu akıllı şehirde yer alan bir diğer özellik elektrik kesintilerine karşı uzun ömürlü olması. Olağanüstü bir durumda yaşanabilecek elektrik kesintileri için şehrin 3 gün boyunca yetebilecek enerji kapasitesi bulunuyor. Bu da tüketicilerin doğal afetler sırasında zorlanmamasını sağlayacak bir olay.

Şu anda bu şehirde yaşayan vatandaşlar bulunuyor. Japonya, akıllı ve çevreci şehirlerin daha çok yaygınlaşması çalışmalarını sürdürüyor, 18 firma ile birlikte çalışıyor. Hükümetin hedeflemek istediği amaçlardan bazıları su tasarrufu, enerji verimliliği ve çevre dostu şehirler olarak açıklanıyor.

Otonom bir şekilde kendi kendini yönetebilen şehirlerin pek çok avantajı bulunuyor. Bunlardan birisi bu şehirlerin kendi kendini yönetebilmesi sebebiyle pek çok maliyeti düşürüyor olması yer alıyor. Akıllı şehirlerin sunduğu bir diğer avantaj karbondioksit oranını ciddi seviyede azaltması olarak açıklanıyor. Bu tür şehirler ile birlikte hem şehirler daha iyi yönetilecek hem de otomasyon sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor olacak.