İşlemciniz ne kadar ısınırsa gerçekten ciddi bir hasar verir?

cpu

Bazen bilgisayarınızı çok fazla kullandığınızı ve işlemcinizin çok ısındığı paranoyasını yaşıyor olabilirsiniz. Genellikle kullanıcılar işlemcinin değil bilgisayarın ısınmasını ya da soğutucu motorundan çıkan rüzgarın ısınmasına bağlı olarak işlemcilerin ısındıklarını düşünürler. O halde işlemci için zarar verebilecek sıcaklıklar ne kadardır inceleyim.

İşlemci ısındığını düşünmek yerine aslında bunu daha kurgusal belirlemek yerine HW Monitor ya da HW Info 64/32 gibi programlar kullanabilirsiniz ve bu programlar sayesinde sisteminizi de kontrol altında tutabilirsiniz lakin bir işlemcinin kaç derecede ne kadar zarar görebileceğini göremezsiniz.

İşlemci (CPU) Aşırı Isınma Durumunda Hasar Görür mü?

Bu soruya hayır denilebilir. Çünkü işlemci hiçbir şekilde sisteminiz bir  işlemcinin hasar görecek kadar ısınmasına izin vermez. Gerçek saat diliminde çalışan bir işlemci ki genellikle masaüstü bilgisayarlarda ısınma problemi yaşanmaz.

Yine de ısınma problemi yaşanabilecek durumlar da oluşabilir. Soğutma sistemi kirli ya da fanlar yeterince hava iletmiyor olabilir. Bu durumu göz ardı etmeden anlayabilmek için de işlemci sıcaklığı kontrol edilebilir.

İşlemci sıcaklığı

Hangi İşlemci Sıcaklığında Ne Olur?

60°C: Hiçbir problem görülmez.

60-70°C: İşlemci sıcaklığı ortalama düzeydedir hemen hemen lakin fanlarda biraz toz birikmiş olabilir.

70-80°C: İşlemci için overclock (hız aşımı-hız arttırma) yaptı iseniz bu sıcaklığa gelir.

80-90°C: İşlemci sıcaklığı normalin üzerindedir fakat bu sıcaklığın görülüyor olması işlemcinizin sistem tarafından korunmadığı anlamına gelmez. Eğer ki BIOS ayarlarına göz attığında bu dereceyi okuyorsanız bu durumun artık ciddi önlem alınması gereken bir durum olduğu anlaşılır.

90°C derece ve üstü sıcaklıklara ulaşan işlemcinin ise ömrünün gün geçtikçe bittiği anlamına gelir.

Normal sıcaklık seviyesi 50-70 arasındadır fakat overclock yaparsanız 80°C ye kadar dayanabilir.