Isı Yalıtım Malzemesi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

ısı yalıtım malzemesi seçimi

Evimiz için ısı yalıtım malzemesi seçerken önümüze çok sayıda seçenek çıkmaktadır. Bu seçenekler arasından bize en uygununu belirlemek için ise bu malzemelerin özelliklerini iyi anlamamız gerekmektedir.

Isı yalıtımı, tasarruf ve konfor sağlamak isteyen çok sayıda kişi tarafından kullanılmakta ve gün geçtikçe önemi daha da anlaşılmaktadır. Peki ısı yalıtımı yaparken onlarca malzeme arasından hangisini seçeceğimize nasıl karar vermeliyiz?dış cephe ısı yalıtımı

Isı yalıtımı yapılmamış bir evde, sağdaki görselde de görüldüğü gibi dış cephe vasıtasıyla ısı kaybı %35 ‘lere kadar çıkmaktadır. Her ne kadar ısı yalıtımı yaptırmak maliyetli olarak gözükse de uzun vadede diğer bütün faydalarına ek olarak maddi olarak da karlı olabilmektedir. Isı yalıtım malzemesi seçerken dikkatli olmazsak, yalıtımdan istenilen verimi alamayız. Bu malzemelerin bütün özellikleri göz önüne alınarak, evimiz için en uygun olanını seçmek oldukça önemlidir.

Çeşitli ısı yalıtım malzemelerinin kendine has artı ve eksileri vardır. Bu yüzden hangi yalıtım malzemesi en iyisidir sorusuna cevap vermek mümkün değildir. Öncelikle bu malzemelerin özelliklerini iyice kavramamız gerekmektedir.

Isı yalıtım malzemesi genel özellikleri:

  • Isı yalıtım malzemelerinde en önemli unsurlardan biri ısı iletim katsayısıdır. TS 825 ve DIN 4108 normlarına göre ısı iletim katsayısı kcal/mh oC  cinsinden 0.06’nın altında olan malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak adlandırılmaktadır. Isı iletim katsayısı ne kadar düşük olursa, yalıtım malzemesi o kadar iyidir.
  • Isı yalıtım malzemesi yanmaya karşı dirençli olmalıdır. Yanıcı malzemelerle mantolama yapmaktan daima kaçınılmalıdır. Malzemelerin yangın yönetmeliğine uygunluğu araştırılmalıdır.
  • Nefes alma ve su emme özellikleri olmalıdır. Satın alınan malzemede TSE belgesi var ise bu özelliklere uygun olduğu anlamına gelmektedir.
  • Doğaya zarar vermek istemediğimizden karbon salınımı düşük malzemeler seçilmelidir.
  • Malzemelerin hafif ve kokusuz olması gerekmektedir.
  • Deformasyonlara karşı dirençli olmalıdır.
  • Haşerelerin yuva yapmasına olanak vermeyen malzemeler seçilmelidir.
  • Son olarak ekonomik olmasına ve kolay temin edilebilir olmasına dikkat edilmelidir.

ısı yalıtım malzemesi çeşitleri

Bütün maddelerdeki genel Isı yalıtım malzemesi özellikleri göz önüne alınmalıdır. Bu bilgiler doğrultusunda malzeme seçimi yapılmalıdır. Başlıca Isı yalıtım malzemeleri ve özellikileri şunlardır:

1- Genleştirilmiş Polistren (EPS):

EPS yalıtım malzemesinin de kendi içinde 2 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki Beyaz EPS’tir. Diğer çeşidi olan Karbonlu (Gri) EPS’e göre ısı iletim katsayısı daha yüksektir. Karbonlu EPS’ler beyaz EPS’e göre daha maliyetli olmasına karşın yapısındaki grafit sayesinde ısının ışınım yoluyla yayılmasını engeller. Karbonlu EPS yapısı çok sayıda küçük kapalı gözenekli hücreler ve içinde hapsolmuş kuru havadan oluşmaktadır. Malzemenin yaklaşık %98’i hava olduğundan karbonlu EPS’ler oldukça hafiftir.

Uygun fiyatlı ve düşük ısı iletim katsıyısına sahip EPS malzemelerin karbon salınımı da oldukça düşüktür. Doğa dostu bu malzemeler B yangın sınıfında bulunmaktadır. Günümüzde dış cephe mantolamada en yaygın olarak kullanılan malzemedir.

2- Extrüde Polistren (XPS):

XPS malzemeler su emme ve nefes alma özelliği bakımından diğer ısı yalıtım malzemelerinden daha üstündür. Isı iletim katsayıları oldukça düşüktür. Bu malzemeler de B yangın sınıfında bulunmaktadır. Fiyat bakımından ise diğer malzemelerden daha pahalıdır.

XPS malzemelerin en büyük dezevantajı ise üretimlerinde köpük oluşturmak için kullanılan HCFC (hidrokloroflorokarbon)’lerdir. Bir çeşit sera gazı türü olan bu gaz ozon tabakasına zarar vermektedir.

3- Taş yünü:

Taş yünü malzemelerin en belirgin özelliği ise A1 yangın sınıfında olması yani hiç yanmamasıdır. Bu özellikleri bakımından yangın ihtimali yüksek binalarda sıkça kullanılmaktadır. Nefes alma ve su buharı gerçirme özellikleri de oldukça iyidir. Maliyet bakımından da diğer malzemelere göre oldukça ekonomiktir ve kolay temin edilebilmektedir.

Fakat taş yünü malzemelerin birçok dezavantajları da vardır. Diğer malzemelerden daha yüksek ısı iletim katsayısına sahip taş yünü malzemeler, su emme oranı yüksek olduğu için zamanla su alıp şişerek çatlaklara neden olabilmektedir. Bu yüzden dış cephede kullanılması pek tercih edilmemelidir. Tavan ve tabanlarda ise kullanımı daha uygundur.

Özet olarak, mantolama yaparken malzeme seçiminde çok dikkatli olunmalıdır. Evimizin bulunduğu coğrafi konumun iklim koşulları da dikkate alınmalıdır. İklime ve yapılan ısı kaybı hesaplarına göre malzemenin kalınlığı seçilmelidir. Seçeceğimiz malzeme kalınlığının ve ısı iletim katsayısının ihtiyaçlarımızı karşılayacağından emin olunmalıdır.

İllere göre tavsiye edilen Isı yalıtım malzemesi kalınlıkları için tıklayınız.