Honeycomb Nedir?

28043-6818199

Doğanın gücünü teklonojinin her yerinde görüyoruz,bugün doğanın bu gücünden yararlanılarak hayatımızda yer edinmiş honeycomb yapılı malzemelerden bahsedeceğim.

Teklonoji günümüzde hayatımıza hızla girerken insanoğlu da hayatında hızı arıyor bu arayış iletişim, haberleşme ve en önemlisi de ulaşım da karşımıza çıkıyor.Bal peteği yapılı malzemeler çarpışma anında açığa çıkan enerjiyi absorbe edebilme, esneklik, korozyona maksimum dayanımı basma, kırılmaya karşı gösterdiği direnç bakımından bir çok sektörde kullanılıyor. ilk olarak 1940’larda havacılık sektöründe uçak gövdelerinde kullanılmaya başlanmıştır. günümüzde ise kullanım alanları yönünden bir çok kısım altında toplanıyor; taşımacılık, marin, havacılık, demir yolları, açık hava reklamcılığı, inşaat ve mimarı gibi alanlarda da kendi alt başlıkları altında bir çok yerde karşımıza çıkıyor.

Resim3Resim2
Dayanıklı ve hafif sistem elde etmek için öncelikle petekli yapılar iki tabaka arasına yerleştirilir iki tabaka arasında bu bal petekleri kiriş görevi görür ve panellerin yüzeylerini birbirine kuvvetli şekilde bağlayıp bir bütün olarak hareket edip kuvvetin homojen olarak dağılmasını sağlar fakat burada bu panellerin seçiminde dayanımın maksimum değerinden ziyade hafiflik daha ön plandadır.Bu yüzden balpeteği yapılarında yoğunlukları düşük olan metallerden alüminyum, metal dışı malzemelerden ise polipropilen, nomex, kevlar kullanılmaktadır. Bu malzemelerden polipropilen denizcilik, nomex ve kevlar havacılık sektöründe kullanılır.