Hidrofobik kaplama nedir? Nerelerde kullanılır?

Hidrofobik kelimesi suyu sevmeyen yüzey anlamına gelmektedir. Hidrofobik kaplama nano boyutlu, sıvının yüzeye tutunmasını engelleyerek sıvıyı yansıtan bir kaplama çeşitidir. Kaplamanın sıvıyı yansıtarak yüzeyi ıslatmamasının sebebi sıvı ile yüzey arasındaki açının 150 dereceden daha büyük olmasıdır.

İçerdikleri mikro ve nano yapılardan dolayı narin bir yapıya sahiptir. Kolay bir şekilde zedelenebilir. Bu nedenle kullanım alanları genellikle teknolojik ürünlerdir. Farklı kullanım alanlarında ise belirli zaman aralıklarında kaplamanın tazelenmesi gerekmektedir.

Hidrofobik kaplama yapımındaki temel malzemeler şu şekildedir:

  • Manganez Oksit Polistren (MnO2/PS)
  • Çinko Oksit Polistren (ZnO/PS)
  • Çökeltilmiş Kalsiyum Karbonat
  • Karbon Nano-Tüp Yapılar
  • Silika Nano Kaplama

Silika nano kaplamaların yüzeye uygulanması oldukça kolaydır. Bunun sebebi jel bazlı yapıya sahip olmalarıdır. Daldırma yöntemi ile veya aerasol sprey yolu ile yüzeye uygulanabilir. Ancak maliyetli bir yöntemdir. Oksit polistren komposit kaplamalar jel bazlı kaplamalara göre daha dayanıklıdır fakat uygulama aşamaları oldukça karmaşık ve maliyeti yüksektir. Karbon nano-tüp kaplamalar ise günümüzdeki teknolojiyle üretmek çok zordur ve maliyetlidir. Bu durumda, hem ekonomik hem de uygulama kolaylığı açısından dolayı silika bazlı jeller kullanılmaktadır.

Hidrofobik kaplamanın uygulandığı yüzeylerde sıvıyı ve kiri tutmadığını, korozyonu önlediğini ve tehlikeli kimyasallardan koruduğunu söyleyebiliriz.

Hidrofobik kaplama nerelerde kullanılır?

Hidrofobik kaplamalar denizcilik endüstrisinde, otomotiv endüstrisinde, sağlık sektöründe, havacılık endüstrisinde ve daha bir çok yerde kullanılmaktadır.

Kaynakça:

https://teknolojiprojeleri.com/teknik/hidrofobik-kaplama-nedir-kullanim-alanlari-nelerdir

https://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/super-hidrofobik-kaplama-nedir/17394#ad-image-0