Hibrit Motor Teknolojisi ve Çalışma Prensibi

Hibrit motor teknolojisi, farklı endüstri alanlarında yıllardır kullanımda olan ve ilerleyen yıllarda kullanımı daha da baskın hale gelecek bir teknolojidir. Hibrit teknolojisine sahip motorları kullanan marka ve modellerin pazar paylarındaki artış bize bu öngörünün tutarlı olduğunu gösteriyor.

Hibrit Nedir?

Hibrit, kelime manası bakımından melez, karışık demektir. Otomotiv endüstrisi için bu elektrik gücü ile çalışan motorların kullanıldığı otomobillerin tanımlanmasında kullanılıyor. Konvensiyonel olarak fosil yakıtlarla çalışan otomobillerden farklı olarak hibrid araçlar elektrik motoruna da sahpler ve farklı koşullar altında araçlarda ki bu 2 motor senkronize bir şekilde çalışıyor. Geleneksel motorlar fosil yakıtın yakılması sonucu elde edilen mekanik enerjiyi, itkiyi tekerlere ve diğer bileşenlere ileterek aracın hareket ettirilmesini sağlar. Hibrid motorlu araçlar ise fosil yakıt motorlu araçlarda bulunarak duruma göre ana motorun yükünü azaltarak yakıt tasarrufu sağlamayı amaçlar. Bu araçlarda 2 tip motor birbiriyle uyumlu çalıştığı için bu sistemler genel olarak hibrit sistemler olarak adlandırılır.

Hibrit Teknolojisi Çalışma Prensibi

Hibrit teknolojisi, çoğunlukla yukarıda bahsettiğimiz şekilde elektrik enerjisinin üretilmesi, depolanması ve harekete yardımcı olacak şekilde tüketilmesi olarak sıralayabileceğimiz bir sürecin sürekli tekrarlanması prensibine dayanır. Araçlardaki elektrik motoru fren kullanımı durumunda, yokuş aşağı pozisyonlarda ve yüksek hızlı seyir hallerinde basitçe ifade etmemiz gerekirse bir dinamo gibi çalışarak elektrik enerjisi üretir. Bu elektrik enerjisi araçlara entegre bataryala ve pillere ihtiyaç halinde kullanılmak üzere depolanır. Elektrik enerjisinin üretildiği durumların tam tersi sürüş durumlarında, anlık yüksek güç taleplerinde, depolanan bu elektrik enerjisi elektrik motorunda sayesinde ana motu destekler ve enerji ihtiyacını karşılar. Bu sayede normal şartlarda, geleneksel motorların bu enerji ihtiyacını karşılamak için arttıracağı yakıt tüketimi normal seviyelerde seyir etmeye devam eder ve tasarruf edilmiş olur. Teori de hibrit motorların tasarruflu olmasını sağlayan prensip de budur. İhtiyaç duyulacak ekstra yakıtın depolanan potansiyel elektrik enerjisi ile takas edilmek suretiyle karşılanması hibrit araçların daha az yakıt tüketmesini sağlar. Dolayısıyla hibrit sistemlerin depolama kapasiteleri, enerji dönüşüm verimlilik oranları doğrudan yakıt tasarrufunu etkileyen faktörlerdendir.

Gelecekte Hibrit

Her ne kadar hibrit teknolojisi konvansiyonel araçların daha az yakıt tüketmesi ve daha az karbon salınımı yapması için yardımcı olsada, otomotiv endüstri ve sanayisinin nihai amacı hibrit modüllerin tümüyle geleneksel motorları ikame olmasıdır. Elektrikli araçların yaygınlığının artması ve kısıtlı fosil yakıtları tüketiminin mümkün olduğu kadar azaltılabilmesi için bir geçiş evresi olarak görülen hibrit sistemlerin sektöre kattığı bilgi birikimi çok önemlidir. Araştırma ve geliştirme faaliyetleri pek çok markada hızla sürerken, simule edilmeyen ve pratiğe dökülmeyen ham bilgi, teorilerden ibarettir. Bu açıdan hibrit teknolojisi aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırılması için ihtiyaç duyulan tasarım ve inovasyon eksikliğini de giderme amacı taşıyor.