Raffaele Mezzenga öncülüğündeki bilim insanları çoğunlukla porozite içeren 3 boyutlu altın üretti. Üretilen bu altın, şimdiye kadar ki en hafif altın külçe olma özelliğini taşıyor. Köpük adı verilen malzeme, bilinen altın alaşımlarından binlerce kez daha hafif. Sudan daha hafif ve neredeyse hava kadar hafif, şeklinde ifade edildi.
Çıplak gözle geleneksel altından çok zor ayırt edilebilen malzeme metalik parlaklığa sahip, ayrıca yumuşak ve %98 hava, %2 katı malzemeden oluşuyor. Katı malzemenin yaklaşık 5’te 4’ü altından, kalanı ise protein lifleri içeriyor. Bu, yaklaşık 20 karat altına denk geliyor. Bilim insanları poroz malzemeyi, proteinleri ısıtarak –böylelikle amyloid lifleri denilen, nanometre düzeyde ince protein lifleri elde ediliyor- üretiyor. Daha sonra bu lifler bir altın tuzu çözeltisine yerleştiriliyor. Protein lifleri, küçük partiküllerden kristallenen altının içinde iç içe geçerek jelimsi altın fiber ağ yapısını oluşturuyor.
Üretim tekniği bilim insanlarına altının özellliklerini değiştirmek için birçok olasılık sunuyor. Araştırmacılar, “altının görsel özellikleri altın partiküllerinin şekli ve boyutuna güçlü derecede bağlıdır. Bu nedenle malzemenin rengini bile değiştirebiliriz,” diyor ve ekliyor: “Malzemenin sadece rengi değil, absorbe ve yansıtma gibi diğer optik özellikleri de değiştirilebilir.”
Yeni malzemenin, birçok uygulamada altının yerine kullanılabileceği ifade ediliyor. Reaksiyon katalizi olarak kullanımı, ışığın absorblandığı veya yansıtıldığı uygulamalar bunun başlıca örnekleridir.
Kaynak: http://www.materialsforengineering.co.uk/engineering-materials-news/20-carat-gold-almost-as-light-as-air/110519/
Yorumlar