Göklerin Yeni Oyuncusu; TF-X Yerli Savaş Uçağı

Türkiye savaş ve askeri tarihinde uçakların her zaman yeri farklı ve ilgi çekici olmuştur . Hezarfen Ahmet Çelebi ile başlayan göklere açılma merakı cumhuriyetin ilk yıllarında Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ gibi girişimcilerin yerli uçak üretim düşünceleriyle devam etmiştir . Yerli savaş uçağımızın ihtiyaç olarak hissedilmesi ilk olarak Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Avrupa ve ABD’nin ambargoları ile hava kuvvetlerimizde yedek parça temininde sıkıntılar çıkması yerli savaş uçağı fikrinin ilk fikirlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur . Fakat 80’lerin ortasında ABD ile büyük bir antlaşma yapılıp yaklaşık 250 adet F-16 savaş uçağı satışı konusunda anlaşıldı.O zaman ki basın yayın organlarında F-16 yerli olarak üretilecek diye soylendiyse de sadece uçak montaj aşamaları Türkiye’de gerçekleştirildi.

TF-X proje çizimi

2010 yılında Türkiye kendi savaş uçağını 5.nesil olarak üretimi için proje ve girişimlerini başlattı.TF-X en önemli amacı 2020’lerde eskimeye başlayacak F-16 savaş uçaklarının yerini alması ve hava-hava muharebelerinde düşman uçaklarını engellemesi , it dalaşı durumuna geçebilmesi hedeflenmektedir. ABD ile daha önce imzalanan başka bir antlaşma ile F-35 savaş uçağı alımı yapılmıştı .Fakat alınacak bu F-35 ‘ler envanterden kademeli olarak çıkmakta olan F-20 Phantom uçaklarının yerine dahil edilmesi planlanmaktadır.F-35 kara birliklerinin ilerlemesinde ve kara hedeflerinin bombalanmasında kullanılacaktır.TF-X projesinde ise yeni nesil, radar izi  oldukça düşük düşman hava unsurlarını engelleyecek ve yok edecek bir uçak olarak üretilmesi düşünülmektir.Radar izini düşük tutmak için gövdede metal alaşımlarından çok kompleks kompozit malzemeler kullanılması düşünülmektedir. Bu kompozit malzemelerle uçağın radar ışınlarını absorve etmesi amaçlanmaktadır.TF-X F-16’dan farklı olarak mühimmatlarını gövde içerisinde taşıyacaktır.Gövde içerisinde taşınmasının amacı mühimmatların radarda iz bırakmasını engellemektir..

Envanterden çıkarılmaya başlanan F-4

Uçağın geliştirilmesinde ilk olarak 2013 yılında TAİ ile İsveçli Saab firması ile sözleşme imzalandı . Daha sonra uçağın çift motorlu olması kararlaştırıldı ve üretim önceki aşamaya geçildi . Bu aşamada motorun üretimi ve diğer ileri mühendislik konularında yeni bir partner olarak İngiliz BAE Sytems ile anlaşma sağlandı.BAE firması uçak alanında İngiliz savaş uçakları Eurofighther üretiminde rol alan ve mühendislik konusunda oldukça tecrübeli bir firma . Eurofighther motorlarının bir gelişmiş bir versiyonu TF-X uçağının motorunda da kullanılması düşünülüyor.

Uzun vadede 250 adet uretilmesi planlanan TF-X uçağınının 2023’te ilk uçuşunu yapması ve 2025’te seri üretime geçmesi planlanmaktadır. Projenin toplam maliyeti 7 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Kaynak

http://m.t24.com.tr/haber/ingiltereyle-125-milyon-dolarlik-turk-savas-ucagi-yapimi-icin-anlasma-imzalandi,385780

http://www.haberturk.com/ekonomi/teknoloji/haber/1373433-7-milyar-dolara-250-ucak-alip-savas-teknolojisi-getirecegiz