Türkiye savaş ve askeri tarihinde uçakların her zaman yeri farklı ve ilgi çekici olmuştur . Hezarfen Ahmet Çelebi ile başlayan göklere açılma merakı cumhuriyetin ilk yıllarında Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ gibi girişimcilerin yerli uçak üretim düşünceleriyle devam etmiştir . Yerli savaş uçağımızın ihtiyaç olarak hissedilmesi ilk olarak Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Avrupa ve ABD’nin ambargoları ile hava kuvvetlerimizde yedek parça temininde sıkıntılar çıkması yerli savaş uçağı fikrinin ilk fikirlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur . Fakat 80’lerin ortasında ABD ile büyük bir antlaşma yapılıp yaklaşık 250 adet F-16 savaş uçağı satışı konusunda anlaşıldı.O zaman ki basın yayın organlarında F-16 yerli olarak üretilecek diye soylendiyse de sadece uçak montaj aşamaları Türkiye’de gerçekleştirildi.
TF-X proje çizimi
2010 yılında Türkiye kendi savaş uçağını 5.nesil olarak üretimi için proje ve girişimlerini başlattı.TF-X en önemli amacı 2020’lerde eskimeye başlayacak F-16 savaş uçaklarının yerini alması ve hava-hava muharebelerinde düşman uçaklarını engellemesi , it dalaşı durumuna geçebilmesi hedeflenmektedir. ABD ile daha önce imzalanan başka bir antlaşma ile F-35 savaş uçağı alımı yapılmıştı .Fakat alınacak bu F-35 ‘ler envanterden kademeli olarak çıkmakta olan F-20 Phantom uçaklarının yerine dahil edilmesi planlanmaktadır.F-35 kara birliklerinin ilerlemesinde ve kara hedeflerinin bombalanmasında kullanılacaktır.TF-X projesinde ise yeni nesil, radar izi oldukça düşük düşman hava unsurlarını engelleyecek ve yok edecek bir uçak olarak üretilmesi düşünülmektir.Radar izini düşük tutmak için gövdede metal alaşımlarından çok kompleks kompozit malzemeler kullanılması düşünülmektedir. Bu kompozit malzemelerle uçağın radar ışınlarını absorve etmesi amaçlanmaktadır.TF-X F-16’dan farklı olarak mühimmatlarını gövde içerisinde taşıyacaktır.Gövde içerisinde taşınmasının amacı mühimmatların radarda iz bırakmasını engellemektir..
Envanterden çıkarılmaya başlanan F-4
Uçağın geliştirilmesinde ilk olarak 2013 yılında TAİ ile İsveçli Saab firması ile sözleşme imzalandı . Daha sonra uçağın çift motorlu olması kararlaştırıldı ve üretim önceki aşamaya geçildi . Bu aşamada motorun üretimi ve diğer ileri mühendislik konularında yeni bir partner olarak İngiliz BAE Sytems ile anlaşma sağlandı.BAE firması uçak alanında İngiliz savaş uçakları Eurofighther üretiminde rol alan ve mühendislik konusunda oldukça tecrübeli bir firma . Eurofighther motorlarının bir gelişmiş bir versiyonu TF-X uçağının motorunda da kullanılması düşünülüyor.
Uzun vadede 250 adet uretilmesi planlanan TF-X uçağınının 2023’te ilk uçuşunu yapması ve 2025’te seri üretime geçmesi planlanmaktadır. Projenin toplam maliyeti 7 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
Kaynak
http://m.t24.com.tr/haber/ingiltereyle-125-milyon-dolarlik-turk-savas-ucagi-yapimi-icin-anlasma-imzalandi,385780
http://www.haberturk.com/ekonomi/teknoloji/haber/1373433-7-milyar-dolara-250-ucak-alip-savas-teknolojisi-getirecegiz
Öncelikle yorumunuz için teşekkürler, haber sitelerini yazmamizin sebebi ,daha önce yazdığım bir yazıda TUSAŞ verilerini kullanmama rağmen yalancılıkla suçlandım . Yüzeysel olması kasıtlı bir şekilde yapıldı çünkü her kesime hitabet etmesi amaçlandı . Biz malzemebilimi.net olarak aynı zamanda teknik mühendislik konular hakkında da haber kaynağı olarak görev yapmaktayiz. Teşekkürler ,iyi günler.
Mühendislik sitesinin kaynağı t24 ve habertürk olması çok komik gerçekten. Ayrıyeten yüzeysel bilgi vermek nedir? Bahsettiğiniz yabancı kuruluşlar uçakta hangi parçaları üretiyor, f-16 nın yerini almasının sebepleri neler vb biraz daha teknik bilgiler verilmesi gerekirdi. Mühendislik değil bu, millete gaz vermek için televizyon haberi yapmışsınız.
Keşke dikkatli okusaydınız. Milli uçak dediğiniz zaman kritik parçalarının bize ait olması gerekiyor. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Bunların hiç biri bize ait değil. Kolay dediğin yazılımı içinse; göktürk projesinde çalışan tanıdığım yazılımını yazamadıkları için (yanlış hatırlamıyorsam) italyanlara yazdırdıklarını söylemişti.
İlk olarak mühendisliği siz bilseydiniz zaten ilk defa üretilecek bir parçanın üretiminde teknik yardım ve hizmet alınması gerektiğini bilirdiniz . Biz zaten bu yazıda üretiliyor demedik süper alaşımlar için üretilecek . Projede yazan bu . Bu kolay olmayacak ya da planandan uzun sürebilir . Yazılım geliştirmek çok karmaşık bir durum değil zaten özel sektörde bu konuda ilerleyen firmalar var . Biz bu yazıda Tai tarafından projelendiren uçağı Tai tarafından verilen bilgilerle yazdık . Mühendisliği iyi biliyorsanız buyrun uçağı kendiniz yapınız
Yazılım yabancı, motor yabancı, tasarım yabancı iskelet, dış kasası ve montajı türkiyede yapıldı diye yerli mi oldu uçak. mühendislik sitesi kurmuşsunuz halk gözüyle olaya bakıyorsunuz. Ülkede süper alaşım üretildiğini nerede gördünüz (MAM hariç, motor yapacak kapasitede değiller daha), herhangi bi yazılım geliştirildiğini nerede gördünüz. Araba yapacakken bile tasarım için 2003 model aracın şablonları kullanılıyor. Kaynak olarak da t24 ile habertürkü kullanmışsınız bide. yazık vallahi
Bu ingilize güvenilmez.Etimesgut ucak fabrikası seri üretime başladığı zaman Telsizi vermediler. İngiliz kaleştir. Uçak imalatımızı baltaladılar.