fbpx
Uzay
0

Gökbilimciler Yıldızlararası Tünel Keşfetti

Yıldızlararası Tünel Keşfi

Gökbilimciler, Güneş sistemimizin içinde bulunduğu bölgenin yakınlarında başka yıldız sistemlerine açılabilecek bir “yıldızlararası tünel” keşfettiklerini duyurdular. Bu önemli keşfe göre, tünel, Local Hot Bubble (LHB) olarak adlandırılan, Güneş sistemimizi çevreleyen ve yüzlerce ışık yılı genişliğinde devasa bir sıcak gaz yapısının bir parçasıdır. Daha da ilginci, bu tünelin komşu bir bölgeye bağlanabileceğine dair ipuçları bulunmaktadır.

Teleskop Verileriyle Yıldızlararası Tünel

Teleskop Verileriyle Yıldızlararası Tünel

Yıldızlararası tünel, teleskop verileri sayesinde keşfedildi. Araştırma ekibi, bu tüneli keşfetmek için Dünya atmosferinin dışında bulunan ilk x-ışını gözlemevi olan eROSITA teleskobunun topladığı kapsamlı verilerden yararlandı. Elde edilen veriler ışığında, tüm Local Hot Bubble’ın üç boyutlu bir modelini oluşturan araştırmacılar, astronomların uzun yıllardır varsaydığı bazı özellikleri doğrulamakla kalmadı, aynı zamanda tamamen yeni yapılar da ortaya çıkardılar.

Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü’nden çalışmanın yazarlarından Michael Freyberg, bu konuda “Erboğa yönünde, daha soğuk olan yıldızlararası ortamda bir boşluk oluşturan yeni bir yıldızlararası tünel keşfettik.” açıklamasında bulundu. Freyberg, bu keşfin eROSITA’nın gelişmiş hassasiyeti ve önceki uzay teleskobu ROSAT’a kıyasla farklı bir araştırma stratejisi sayesinde mümkün olduğunu da ekledi.

Gelecekte Seyahatler İçin Kullanılabilir Mi?

Gelecekte Seyahatler İçin Kullanılabilir Mi?

Bilim insanları, Local Hot Bubble’ın varlığını ilk kez 50 yıl önce, arka plandaki x-ışını radyasyonunun yaygınlığını açıklamak amacıyla öne sürmüştü. Yıldızlararası boşluk, gaz ve toz bulutlarıyla dolu olduğundan, bu x-ışını emisyonlarının çok önceden emilmiş olması gerekiyordu. Ancak yıldızlararası ortamın yer aldığı bölgede tespit edilen daha düşük enerjili x-ışınları, Güneş sistemimizin çevresindeki boşluğun varlığını işaret ediyor. Gökbilimciler, bu kabarcığın yaklaşık 14 milyon yıl önce bir süpernova zincirinin çevredeki yıldızlararası maddeyi dağıtması ve yaklaşık 1.000 ışık yılı genişliğinde bir boşluk yaratması sonucu oluşabileceğini öne sürüyorlar. Günümüzde hâlâ bu süpernovaların kalıntılarına rastlamak mümkündür.

Local Hot Bubble’ın detaylı modellemesi, ayrıca bulunduğu bölge boyunca yer alan sıcaklık farklarını da gözler önüne seriyor. Yapının kuzey kısmının güneyden daha sıcak olması, son birkaç milyon yıl içinde yaşanmış yeni süpernova patlamalarının bölgeyi ısıttığını düşündürüyor. Peki, siz gelecekte yıldızlararası seyahatin mümkün olabileceğini düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar