Manchester Üniversitesinde yapılan bir araştırmada cep telefonu, sağlık monitörü gibi kablosuz iletişim cihazlarının grafen kullanılarak kıyafetlere hatta doğrudan deri içerisine yerleştirilebileceği gösterildi.
Yayınlanan raporda grafenin ultra-esnek ve yüksek iletkenliği sayesinde giyilebilir elektronik cihazların kullanımında çok önemli rol alabileceği belirtildi. Bir hastanın cildine yapıştırılmış diğer 2D malzemeler ile entegre çalışacak grafen baskılı sensörler kullanılarak; fitness monitörleri, cep telefonu, internet bağlantısı sağlayacak cihazların ‘akıllı deri’ uygulamasına dahil edilmesi planlanıyor. Bu sensörler yardımıyla hastanın derisinde sıcaklık, gerginlik, nem oranlarının ölçümü yapılacak.
Çalışma, hayatımıza birçok alanda devrim niteliğinde yenilikler getirecek gibi duruyor. Örneğin;
– Hastahanelerde hastaların kollarına takılacak grafen RFID etiketi ve diğer 2D malzemeler ile hastanın vücut ısısı, kalp atışı gibi hayati fonksiyonları hastanın yanına bile gitmeden her an sağlık görevlileri tarafından takip edilebilecek. Sağlık görevlilerinin işi büyük oranda kolaylaşırken, hastanın bakımı da daha rahat yapılabilecek.
– Huzur evleri ve bakım merkezlerinde yaşlı insanların kıyafetlerine basılacak grafen sensörleri, insanların sağlık verilerini toplayarak ilgili merkezlere iletecek ve bu yolla inasanlara daha kaliteli yaşam imkanı sağlanmış olacak.
Mevcut giyilebilir teknolojide kullanılan malzemelerden gümüş partiküller yeterli iletkenliği sağlıyor ama oldukça maliyetli. Kullanılan diğer malzeme olan polimerler ise yeterince iletken değil. İşte bu noktada giyilebilir aksesuarlarda Grafen üstün nitelikleri sayesinde ideal malzeme olarak ön plana çıkıyor, çünkü grafen dünyanın en ince, en güçlü ve iletken malzemesi.
Dr Zhirun Hu başkanlığındaki araştırmacılar deneylerde grafen basılı antenler ve iletim hatları ile cep telefonu ve wifi ile bağlantı sağlamaya çalıştı. Deneyde bir mankenin koluna grafen etkin antenler yerleştirildi ve diğer cihazlardan bu antenlerle iletişim başarılı bir şekilde sağlandı. Böylelikle grafenin giyilebilir teknolojide yeterli kalitede ve özelliklerde olduğu da kanıtlanmış oldu.
Araştırmanın başında bulunan Dr. Hu önümüzdeki yıllarda giyilebilir teknolojide ve etkin kablosuz iletimde grafenin sık görüleceğini , araştırmanın potansiyel uygulama alanları arasında büyük sağlık-izleme projeleri, mobil iletişim ve uygulamaları ve ciltten mesajlaşmanın bulunduğunu belirtti.
KAYNAKÇA ;
http://phys.org/news/2015-12-graphene-wearable-devices.html
Yorumlar