Geri Dönüştürülemez Otomotiv Plastiklerine: Hindistancevizi Yağı

hindistancevizi

Günlük hayatın vazgeçilmezi olan otomobiller kullanım ömrünü tamamladığında devasa hurda yığınlarına dönüşür. Plastik, metal ve kauçuk komponentler her yıl artarak birikir.

American Chemical Society ekibi bu hurda yığınlarını dönüştürmek için hindistancevizi yağı ile işleme sokarak inşaat, paketleme ve yine otomotivde kullanılabilecek köpük elde etti.

Geri dönüştürülmüş Polikarbonat (PC) ve Poliüretan (PUR) yalıtım ve paketleme için ideal yapılardır. Ancak araç içi plastik aksamın bu aşamaya getirilmesi kolay bir proses değil. Çünkü estetik katmak için kullanılan yüzey boyaları da işleme karışınca geri dönüşüm işlemini bozabiliyor. Ve yalnızca birkaç tip PC ve PUR ilavesi ürün köpüklerin yoğunluk ve kırılganlığını büyük ölçüde etkiliyor.

Geri dönüşümü mümkün olmadığı bilinen bu malzemeler ile çalışmak için birçok yöntem denendi. Sonunda araştırmacılar hindistancevizi yağının PC malzemeleri ayrıştırabildiğini keşfetti. Böylece ekip otomotivde yaygın kullanılan PC ve PUR malzemeleri hindistancevizi yağı ile mikrodalga prosesinden geçirerek geri dönüştürmeyi başardı. Böylece bozunmayan yenilenebilir bir malzeme ürünü ortaya çıktı. Bu ürün bir başka yalıtım köpüğü ile karıştırılarak rijit yapıyı oluşturabilir. Dahası yeni oluşturulmuş yapı yüksek sıcaklıklarda dayanım göstererek inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir.

Aleksandra Paruzel, Sławomir Michałowski, Jiří Hodan, Pavel Horák, Aleksander Prociak, Hynek Beneš. Rigid Polyurethane Foam Fabrication Using Medium Chain Glycerides of Coconut Oil and Plastics from End-of-Life VehiclesACS Sustainable Chemistry & Engineering, 2017; DOI: 10.1021/acssuschemeng.7b01197