Geleceğin Uçan Oyuncakları “Dronelar”

dronelar

İnsanoğlu’nun  her zaman bilinmeyeni merak etme isteği olmuştur. Bu merak edilen alanlardan bir tanesinin gökyüzü olduğu ifade edilebilir. Hepimiz duymuşuzdur Galata Kulesi’nden kendini Üsküdar’a bırakan Hazarfen’i. Bu gökyüzü merakı , insanları çeşitli araçlarla uçmaya yönlendirmiştir. Bu merak sonucunda uçaklar, helikopterler geliştirilmiştir. Son yıllardaysa uçuş sektörü bambaşka bir hal almıştır. Bu gelinen yeni noktada “Drone” adı verilen insansız hava araçları hayatımızda yer almaya başlamıştır.

Drone’u anlamak için öncelikle drone’ların tarihinden bahsetmek gerekir diye düşünüyorum. Nicola Tesla, 1898 yılında insansız hava araçları için kumanda patenti alan ilk kişidir. Nicola Tesla, birçok alanda olduğu gibi bu alanda da öncü olduğunu göstermiştir. Ardından 1922 yılında Dr. George  de Bothezat ve Ivan Joreme tarafından ilk insanlı drone geliştirildi. 1994 yılına kadar İngiliz ve Amerikan Askeri Kuvvetleri bu Teknoloji’nin geliştirilmesi noktasında çabalar da bulundu. 1994 yılında Drone ile ilgili Parrot firması kuruldu. 2006 yılında hepimizin tanıdığı DJI firması kuruldu. Bu gelişmeler günümüze kadar devam etti. Bununla birlikte günümüzde drone’un kullanım alanları çokça tartışılmaya başlandı. Peki drone nerelerde kullanılabilir?

1. Taşımacılık

Taşımacılık, insanlık tarihi boyunca sıkça kullanılan bir terimdir. İnsanoğlu çeşitli methotları kullanarak taşımacılık faaliyetlerinde bulunmuştur. Son yıllardaysa bu sektör bambaşka bir boyut almaya başlamıştır. Amazon isimli dünyaca ünlü firma teslimatlarını drone ile gerçekleştirmeye başladığını ilan etmiştir. Bu gelişme gelecekte droneun taşımacılıktaki önemini bizlere göstermektedir.

2. Sağlık

Evet yanlış duymadınız. Droneların belki de en önemli kullanım alanlarından bir tanesi olduğunu ifade edebiliriz. Kalp krizi gibi acil müdahale gerektiren durumlarda dronelar bazı ülkelerde kullanıma başlayacaktır. Bununla ilgili çalışmaların yapıldığını ifade edebiliriz.

3. Askeri

Askeri olarak da fonksiyon barındıran dronelar görüntü, bilgi alma gibi alanlarda kullanılmaktadır. SİHA adı verilen silahlı insansız hava araçları da bu alanda kullanılmaktadır.

Daha nice alanda gelecekte karşılaşacağımız bu uçan makineler hayatımızda yer almaya başlamış bulunmaktadır. Bununla ilgili her ülkede çalışma yapılmaktadır. Kendi ülkemizde de çalışmalar mevcuttur. Ancak yeterli olduğunu ifade etmem mümkün değildir. Ülkemizin başta kendim olmak üzere Genç Mühendislerine çağrımdır. Geliştirilmesi gereken bu büyük sektörde niye biz, ülkemiz öncü olmasın? Dünya yeni Hazarfenlerini bekliyor. Sağlıcakla kalın.