Forklift Nedir?

Forklift, kişilerin kaldıramayacağı kadar ağır olan yüklerin rafa kaldırılması, istiflenmesi ya da taşınması için kullanılan iş makinelerinden biridir. Bu iş makineleri çatallara sahiptir ve ağır yüklerin kaldırılması bu çatallar sayesinde gerçekleşir. 

Forkliftle genellikle ağır yükleri paletlerin üzerine kaldırmak ya da istiflemek için tercih edilir. Birçok farklı sektörün ihtiyaç duyduğu ve sıklıkla kullandığı forkliftlerin birçok modeli bulunur. Forkliftlerin çeşitlenmesi ise farklı özelliklere bağlı olarak değişiklik gösterir. 

Bu iş makinelerinin farklı çeşitlere sahip olmasını etkileyen en önemli faktör ise açık ve kapalı alanlarda kullanıma uygunluktur. Forkliftlerin küçük ve el ile hareket eden modelleri olduğu gibi büyük ve motorlu modelleri de vardır. Forklift makineleri; benzinli, motorlu, LPG motorlu, elektrikli modellere ayrılır. 

Forklift Çeşitleri

Forklift, 1800’lü yıllarda ortaya çıkan ve günümüzde hala kullanılmaya devam eden çatallı bir iş makinesidir. Farklı iş sektörleri için kolaylık sunan bu ürün iş güvenliğine de büyük oranda fayda sağlar.

İş gücünün azalmasına yardımcı olan forkliftler, uzun vardiya saatlerinin kısalmasına neden olarak iş gücüne katkıda bulunur. Forklift çeşitleri; sanayiler, depolar, gümrükler, fabrikalar, şantiyeler ve ambarlar gibi ağır yüklerin sıklıkla yer aldığı mekanlarda kullanılır. 

Bu makinenin kullanım alanları oldukça geniştir ve kullanılan alanın özelliklerine bağlı olarak kullanılması gereken forkliftler de çeşitlere ayrılır. Ağır yüklerin indirilmesi, kaldırılması, taşınması ve istif edilmesi için kullanılan ve ağır yüklerin taşıma işlemini kolay hale getiren bu makine kendi arasında çeşitlere ayrılır. 

Kullanım amacına göre çeşitlenen, açık ve kapalı alanlarda kullanıma uygun olan forklift çeşitleri arasında benzinli, elektrikli, akülü gibi birçok model yer alır. Forklift çeşitleri şu şekildedir;

Güç Kaynağına Göre Forklift Çeşitleri

Forklift çeşitleri güç kaynağına bağlı olarak çeşitlenir ve bu çeşitlenmenin temel sebebi her makinenin farklı güç kaynaklarına sahip olmasıdır. Bu çalışma şekline göre forklift modelleri çeşitlilik gösterir. Bu çeşitler arasında akülü, LPG’li, elektrikli ve dizel forkliftler bulunur. 

  • Dizel Forklift: Dizel forkliftler, çeşitli sektörlerde kullanılır ve asıl amacı ağır yükteki ürünleri kaldırmak, taşımak ya da istiflemektir. Bu iş makineleri işçilerin yüklerini azaltarak zor işleri daha kolay şekilde halletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda ağır yükleri güvenli şekilde taşımayı sağlayan bu makine iş güvenliğine de büyük ölçüde katkı sağlar. Dizel forkliftler çoğunlukla açık alanda kullanılmaya uygundurlar. Dizel forklift çeşitleri; sanayi, depo, gümrük, fabrika, şantiye ve ambar gibi ağır yüklerin bulunduğu iş alanlarında sıklıkla kullanılır.
  • Elektrikli Forklift: Elektrikli forkliftler  yürüyüş, kaldırma , indirme ve bindirme işlevi gören dar mekanlarda rahat hareket olanağı sağlayan taşıma araçlarıdır.Temel güç kaynağı akü olan bu forkliftlerde kaldırma ve yürüyüş elektrik motorları ile yapılır. Akü olarak büyük traksiyoner tipler tercih edildiğinden amper ve volt değeri yüksektir. Genellikle depo tarzı kapalı alanlarda tercih edilen elektrikli forkliftler, insan gücünün yetmediği durumlarda ürünlerin taşınması ve depolanması için kullanılırlar. 
  • LPG’li Forklift: Bu makinenin güç kaynağı LPG motorudur. Bu model dizel forkliftlere alternatif olarak tercih edilir. Ağır yüklerin taşınması, kaldırılması ve indirilmesi için bu model rahatlıkla kullanılabilir. Makine LPG motor ile çalıştığı için kapalı alanlarda kullanıma uygun değildir ve bu nedenle açık alanlarda kullanım için tercih edilir. 
  • Akülü Forklift: Bu forklift makineleri, bataryalı forklift ismi ile de bilinir. Makinenin sahip olduğu akü şarj edilebilir özelliğe sahiptir. Makinenin çalışma sırasında çıkardığı ses neredeyse duyulmaz ve bu makine egzoz gazı salınımına neden olmazlar. Bu özelliği ile çevre dostu bir iş makinesi olarak öne çıkan akülü forklift, kapalı alanlarda kullanılmak üzere tercih edilir. 8 ile 10 saat arası bir çalışma süresi olan akülü forklift açık alanlarda kullanıma uygun değildir. 

Hareket Sistemlerine Göre Forklift Çeşitleri

Forkliftler belirli özelliklere göre çeşitlilik gösterir be bu makinelerin çeşitlenmesini etkileyen unsurlardan bir tanesi de makinelerin sahip oldukları hareket sistemleridir. Bu çeşitlemenin nedeni arazi yapısı ve makinenin kullanıldığı alanların sahip oldukları yapılardır. Hareket sistemine göre çeşitlenen forklift türleri; debriyajlı, tork konvertörlü, hidrostatik, elektrik motorlu forkliftlerdir. 

  • Tork Konvertörlü Forklift: Bu sistem çoğunlukla dizel, benzinli ve LPG’li forkliftlerde yer alır. Bu modelin kullanımı oldukça kolaydır. Hidrolik şanzımanlara sahip olan forklift modeli, birçok alanda rahatlıkla kullanılabilir.  
  • Hidrostatik Forklift: Bu hareket sistemi, hidrostatik pompa ve motor ile çalışır. Bu forklift sisteminin iletim elemanları bulunmaz. Aynı zamanda kolay kullanım imkanını kullanıcılara sunar. Modelin sahip olduğu hidrostatik motor, hidrostatik yağ ile döndürülür. Bu durum tekerleklerin harekete geçmesine yardımcı olur. Bu makinede; şanzıman, şaft ve diferansiyel gibi elemanlar yoktur. 
  • Elektrik Motorlu Forklift: Bu forklift modelinin hareket sistemi elektrik motorları ile çalışır. Forklift, elektrik motorlarının döndürme hareketleri sayesinde çalışırlar. Kullanım olaylığına sahip olan bu model birçok farklı alanda sıklıkla kullanılır. 

Tasarımlarına Göre Forklift Çeşitleri

Forklift makinelerinin çeşitlenmelerini hareket sistemleri ve güç kaynakları kadar tasarımları da etkiler. Bu çeşitler; karşı dengelemeli, üç tekerlekli, transpalet ve sık depolama forkliftlerdir.

  • Dengeli Forklift: En sık tercih edilen forklift çeşitlerinden bir tanesidir. Bu makine modelleri ismini yüklerin ağırlıklarını dengelemelerinden alırlar. Bu modelde bir sistem bulunur ve bu sistem makinenin kaldırdığı ağırlığı dengelemeye yarar. Dengeli forkliftler elektrikli, gazlı ve dizel makinelerde bulunur. 
  •  Üç Tekerlekli Forklift: Bu modelde maksimum manevra özelliği vardır. Dar alanlarda ve dönüşlerin zor şekilde gerçekleştiği mekanlarda rahat kullanıma olanak tanırlar. Bu forkliftin önünde 2 arkasında ise 1 adet tekerlek yer alır. Bu sayede makinenin hareket alanı genişler ve pratik kullanım imkanı sunar. 
  • Sık Depolama Forklifti: Bu forklift, dar alanlarda bile maksimum performansa neden olur. Bu forkliftin tekerlek genişliği azdır ve yüksek yerlere malzeme istiflemek için kullanılır. Aynı zamanda bu ürün dar alanlarda kolay dönüşe imkan tanır. 

Forklift Fiyatları

Forkliftler, ağır yüklerin kaldırılması gereken iş sektörlerinde kullanılan ve ağır yükteki malzemelerin kaldıırlması, indirilmesi ya da istiflenmesi için tercih edilen iş makineleridir. Birçok iş alanında kullanılan ve kullanıcılara fayda sunan iş makinelerinden biri olan forkliftler her bütçeye hitap edecek uygun fiyat aralıklarında yer alır. 

Forklift modellerinin fiyatları birçok farklı değişkene bağlı olarak farklılık gösterir. Bu değişkenler arasında ise ürünün motor gücü, ebatı, taşıma kapasitesi, tekerlek sayısı, çatal uzunluğu gibi özellikler yer alır. Bu forklift modelleri, kaliteli malzemeler ile üretilir ve sahip olduğu yararlı özellikleri ile birlikte kullanıcıların beğenisine sunuluyor.