Evlerinizin çatısını kullanarak bedava elektrik üretmek mi?

Türkiye Güneş Enerjisinde Avrupa’da 7. Sırada!

Güneş enerjisi üretiminde dünyada 13., Avrupa’da ise 7. sıraya yükselen Türkiye, enerji sektöründe attığı emin adımların ne kadar doğru olduğunu kanıtlar nitelikte. Ancak çok kısa bir süre içerisinde alınan bu mesafe, uzmanlara göre şimdilik tatmin edici ama yeterli düzeyde değil. İtalya’da 20 gigawatt, İspanya’da ise 5,5 gigawatt seviyelerinde olan kurulmuş güç, Türkiye’de 4.5 gigawatt seviyelerinde. Peki, daha da yüksek üretim seviyelerine çıkabilmek için Türkiye ne yapmalı?

Türkiye son 5 yılda kurulu güneş enerjisi gücünü 4.5 megawatt seviyelerinden 4.5 gigawatt’a kadar yükseldi. Daha sade bir dille ise son 5 yılda kurulu güneş enerji gücümüzü 1000 kat arttırmayı başarmışız. Bu, 1 milyon 850 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılayacak nitelikte ancak hep daha da iyilerini hedefleyen bir ülke olarak elektrik üretim seviyesini arttırmak için uzmanların bizlere tavsiyeleri neler?

Uzmanlar, bireysel üretimin oldukça önem kazandığı ve çatılarımızın güneş panelleri ile donatılmasını arzuladıklarını belirtiyorlar. Özellikle yazlık olarak kullanılan evlerin, çatı üstü güneş santralleri ile donatılması gerektiğini belirtiyorlar. Bu çatı üstü güneş santrallerinin çok büyük bir üretim potansiyeline sahip olması ve bu potansiyelin şuanda yeterli seviyelerde kullanılmıyor olması uzmanlar tarafından üzücü olarak değerlendiriliyor. Bu potansiyelin yeterli finansman sağlanması halinde büyük bir ivme kazanarak artmasını ve arzulanan seviyelere çıkacağını umut ettiklerini belirtiyorlar. Ayrıca yeni gelen yasa ile çatınızda ürettiğiniz elektriğin fazlasını elektrik dağıtım şirketlerine satabileceğinizi biliyor muydunuz?

Eskisine göre oldukça uzun bir yol aldığımız aşikâr ancak her yıl önceki yılın üstüne ekleyerek üretimimizi arttırmamızı arzulayan uzmanlar, yıllık olarak ivmeli bir şekilde artış hedeflediklerini belirtiyorlar. Umarız ki yapılan tüm bu yatırımlar ve verilen finans destekleri ile çok yüksek gigawatt seviyelerine çıkabiliriz.

Büyük şirketlerin de bu hususa oldukça önem verdikleri görsellerden de anlaşılmaktadır.