Ekonomi, piyasalarındaki gelişmelerden olumlu etkiliyor

ABD ekonomisindeki gelişmeler tüm dünya gibi Türkiye ekonomisini de yakında etkiliyor. Son olarak ABD enflasyon verilerinin beklenenin altında gelmesi ile ABD Doları değer kaybederken başta Borsa İstanbul olmak üzere ekonomide olumlu yansımalar oldu.

Trusted Broker Reviews gibi borsada güvenilir komisyoncular ile çalışan yatırımcılar bu olumlu havadan yararlanıyor. Koronavirüs sonrası küresel piyasalar çeşitli zorluklar yaşarken Türkiye ekonomisi de benzer zorluklardan geçmişti. Yüksek enflasyon ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devam ediyor.

Borsada son yaşanan gelişme, ABD enflasyon verilerinin düşük gelmesi sonrası risk iştahının kabarması ile BIST 100 endeksinin ilk yarıda 4.552,44 puan ile tarihinin en yüksek seviyesini görmesi oldu. İlk yarıda en fazla yükselen sektör endeksi yüzde 3,22 ile turizm oldu.

Borsadaki olumlu hava, kripto para borsalarında yaşanan çalkantı sonrasında yatırımcıların daha iyi bildikleri sulara dönmesi ile devam edecek gibi görünüyor. 

Ayrıca, beklentilerin üzerinde gelen güçlü 9 aylık bilançoların etkisiyle Borsa İstanbul ilk hafta kapanışında 4.400 puanın da üzerine çıktı.

Borsadaki artışın da önümüzdeki süreçte sürmesi bekleniyor. Enflasyonist ortamda şirketlerin hem gelirleri hem de karları çok hızlı artıyor. Her bilançonun ardından yapılan analizler, hisse fiyatları için yeni üst hedeflerin belirlenmesine neden oluyor. Yaklaşan seçimler ile borsa düzenli olarak rekor seviyelerini yeniliyor. Son dönemde borsada azalan yabancı yatırımcı sayısının seçime yakın artacağına dair görüşler de oldukça yaygın.

Menkul kıymet yatırım fonlarında artış

Türkiye’de ayrıca son yıllarda menkul kıymet yatırım fonlarına yönelik artışlar da ekonomideki gidişattaki olumlu havayı destekleyecek nitelikte. 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı, bağlı ve ilgili kuruluşların 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi, 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi ve Sayıştay raporlarının görüşüldüğü toplantıda yaptığı sunumda bu konudaki gelişmeleri aktarmıştı.

Gönül yaptığı sunumda, yatırımcıların piyasalara olan talebinin arttığını, pay senetlerinde 2,8 milyon, yatırımlarında ise 3,4 milyon yatırımcı ile tahvil bono, Bireysel Emeklilik Sistemi ve benzeri araçlar yoluyla yaklaşık 20,7 milyonu aşan vatandaşın doğrudan veya dolaylı olarak sermaye piyasalarının yatırımcısı olduğunu ifade etmişti.

Borsa ve menkul kıymet fonlarındaki artışlar dışında turizm sezonunun uzatılması ile de ekonomiye gelen para akışı devam ediyor. Özellikle Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmalardan kaçan iki ülkenin de vatandaşları ağırlıklı olarak Türkiye’yi tercih ederken yanlarında getirdikleri para da ekonomiye bir destek sağlıyor.

Turizm gelirleri artıyor 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bu konuda yaptığı açıklamalarda son dönemde net hata ve noksan kalemindeki artışların turizm gelirlerinden ve turistlerin yanlarında getirdikleri paralardan kaynaklandığını belirtmişti.

Ekonomide son haftalarda yaşanan olumlu gelişmeler dışında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiye’de 2022 sonunda büyüme beklediklerini ifade ediyorlar. Yaklaşan seçimler öncesi piyasada rahatlanma beklendiği kredi derecelendirme kuruluşlarının raporlarına yansırken, 2023 için kritik uyarılar yapılmaya da devam ediliyor.

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz arttırımlarına devam edecek olması, bunun dışında pandemi döneminde bastığı paraları piyasadan çekerek 2 trilyon dolarlık bir küçülme hedeflemesi dünya ekonomilerinde sorun yaratabileceği endişesi yaratıyor.

Uzmanlar 2023’ün ikinci yarısında güçlü dolar etkisinin daha fazla hissedileceğini açıklarken, ABD ekonomi verilerinin iyi gelmesi halinde yatırımcıların riskli yatırımlar olarak anılan borsa ve kripto para piyasalarına dönebileceği sinyalini veriyor.

Öte yandan Merkez Bankası faiz indirimlerine devam ederken son olarak kur korumalı TL mevduat faizleri %13,5 seviyesine indi. 

Bankaların Aralık ayında bilançolarını iyileştirmek için hem kredi hem de mevduat faizlerinde yukarı yönlü bir politika izlemesine bu yıl da devam edileceği için, Ocak ayına kadar TL mevduat faizlerinin yüksek kalacağı düşünülüyor. Bu faizlerin her yıl olduğu gibi Ocak ayında düşürülmesine de kesin gözüyle bakılıyor.

Kripto paralardaki çalkantı

Son olarak dünyanın en büyük üçüncü merkezi borsası FTX’in iflasını açıklaması ile birlikte kripto paralarda hafta başındaki düşüş devam etti. ABD enflasyon verisi sonrası kripto piyasalarında da bazı yükselişler görülürken son yaşanan iflas ile birlikte yatırımcıların düzenlemeleri hala eksik olan kripto para piyasalarından çekilebileceği düşünülüyor.

Bu durum Türkiye gibi riskli ancak yüksek kazanç sağlayan ülkelerin borsalarına ve fonlarına yatırımı arttırabileceği yönünde bir görüşü de beraberinde getiriyor. 

Türkiye’de kripto para borsaları alanında hazırlanan yeni düzenleme Meclis alt komisyonunda görüşülmeye devam edilirken, yetkililer önceden alınan önlemler ile Türkiye’de işlem yapan merkezi borsaların kontrol altında tutulması benzer bir iflasın önüne geçildiğini kaydetti.

TL’nin ABD Doları karşısındaki değer kaybının 18.60 TL’nin üzerine geçmemesi de yatırımcıların kur korumalı TL mevduat hesaplarına yatırım yapması için önemli bir etken. Seçime kadar büyüme ön görülen Türkiye ekonomisi, riskli ancak kazançlı yatırım imkanı arayan yatırımcılar açısından iyi bir pazar olacak gibi görünüyor. Bu noktada Borsa İstanbul’da yükselişler, diğer finansal araçlara da artan ilgiler görülebilir.