Dünyanın en küçük maddesi

Dünyanın en küçük maddesi

Dünyanın en küçük maddesi hakkında bilim insanları bu zamana kadar pek çok araştırma yapmış durumda. Araştırmalar halen sürüyor.

Bilim insanları, bu zamana kadar dünyanın en küçük ve en büyük maddesi hakkında çeşitli araştırmalar yapmış bulunuyor. En büyük maddesi şu anda galaksileri kapsayan kozmik ağ olarak bilinirken en küçük madde tam olarak bilinmiyor. Ölçeği daha ne kadar küçültüp ne kadar büyütebiliriz bilemiyoruz fakat insanlar bu konuda çalışmalar yaparak detaylı incelemelere ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın en küçük maddesi için çalışmalar sürüyor

Dünyanın en küçük maddesini anlatmadan önce atom boyutundan başlamak istiyoruz. Bu sayede ne kadar küçülme gerçekleştiğini daha iyi anlamak mümkün olacak. Atomun içerisini incelediğimizde çevresinde elektronlar, ortasında ise nötronlar ve protonların yer aldığı görülüyor. Şunu söyleyelim ki atomun çok büyük bir kısmı boşluktan oluşuyor. Atomun çekirdeğini oluşturan protonlar ve nötronların olduğu yere yakınlaştığımızda ise yakın zamanda kanıtlanan kuarkların olduğu tespit ediliyor. Bu bilgi daha önceden bir teori olarak yer alıyordu. Kuarklardan sonraki ölçekler tahmini olarak yer alıyor. Yani henüz kesinleşmiş değil.

Dünyanın en küçük maddesi

Kuarkların içine girdiğimizde hareketli yapılar görülüyor. Bu yapılar o kadar sıcak ki çok hızlı bir şekilde hareket ediyor. Bu hareketli yapının içerisinde ise aşağı kuark, yukarı kuark, garip kuark ve tılsımlı kuark yer alıyor. Biraz daha derine indiğimizde alt kuark bize el sallarken daha da derinlerde yüksek enerjili nötrino görülüyor. Bir süre boşluk içerisine girdikten sonra daha da içe girdiğimizde üst kuark bizi karşılamış oluyor. Dünyanın en küçük maddesi şu anda kuark olarak biliniyor olsa da kuark sonrası bu maddeler henüz kesinleşmiş değil.

Üst kuarkın içerisine girdiğimizde bizi nötrino karşılıyor. Işık hızında gidebilen bu cisim, maddeler arasında rahatlıkla geçiş yapabiliyor. Üst kuarkın içerisinde yer alan nötrinonun ardından bizi devasa bir boşluk karşılıyor. Uzun bir seyahatten sonra karşımıza kuantum köpüğü ve sicim çıkıyor. Sicim teorisi de buradan geliyor. Atomun içerisindeki proton ve nötrondan onlarca kat daha küçük olan bu madde hakkında araştırmalar devam ediyor.