Hobi olarak drone uçurmak keyifli ve kolay olsa da, bir yeri veya bir nesneyi, profesyonel anlamda kayda almak titizlik isteyen bir durumdur. Olası hataları önceden fark edip kontrol altına almanız gerekmektedir. Drone çekimi kadar videonun düzenlenme sürecide önem arz eden bir durumdur. Çekeceğiniz mekanı ilk olarak gözünüzle kurmanız gerekmektedir. Yapacağınızı çekim öncesi gözünüzde canlandırın ve sonrasında çekime başlayın, ani hareketler ve farklı yönlere yapacağınız manevralar çekiminizi kötü gösterir. Bir iş yerini dışarıdan çekiyorsanız ve yan profilden görüntü alacaksanız drone yan uçurulup aksi bir yönde hareket ettir memeniz gerekmektedir.
Yukarıdaki görselde firmanın yandan videosunu almak isteyen bir drone mevcut, bu uçuş esnasında pilotun ileri yönlü yapacağı bir manevra o görüntüyü kullanılmaz hale getirir ve akıcılığı bozar. Gideceğiniz yönü belirleyip o yöne doğru aynı hızda akıcı bir hamle yapmanız gerekmektedir. Yapacağınız çekim, yandan, tepeden kuş bakışı ve geri yönde olabilir, hangi yöne uçuş yaparsanız yapın hafif ve nazik hareketler ile mümkün olduğunca az manevralar yapınız.
Uçuş Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Pillerin tam dolu olmasına ve uçuş öncesinde doldurulmasına dikkat ediniz. Önceden doldurduğunuz ve beklemiş olan batarya uçuş sırasında beklediğiniz performansı size veremeyebilir. Yeni dolan bataryada dolum oranı %100 gösterirken, bekletilmiş bataryada %100/90 olarak kırmızı şekilde sistem size uyarı verir.
Açık alanda uçuş yapıyorsanız GPS konumu hayat kurtarır. Uçuş öncesinde kalkış yapmadan önce mümkün olduğunda fazla GPS uydusuna bağlanması için hava aracına zaman tanıyınız. Kalkış sonrasında ‘’Eve Dönüş Noktası’’ (Home Point) uyarısı vermesi önemlidir. Bu durum sinyal kaybında hava aracının geri döneceği noktayı belirler bazı uçuşlarda hızlı kalkış yapan kullanıcılar hava aracının kaybolup geri gelmediğini söylerler, bu sebeple birçok kişi hava aracını kaybetmiştir. Bunun sebeplerinden biri de ‘’Home Point’’ noktasının sistem tarafından belirlenmemiş olmasıdır. Sistem kalkış noktasını bazen geç tanımlaya bilir veya hiç tanımlamaz bu tarz durumlarda hava aracına kalkışından sonra elle konum belirlemesi yapmak gereklidir.
Kapalı Mekanda Drone Çekimi Nasıl Yapılır
Kapalı mekânda çekim yaparken dışarıdan hava akışı olmaması çok önemli bir durumdur.
Örneğin; Kapalı ve rüzgarsız bir ortamda drone havalandırırsanız, bulunduğunuz ortamda açılacak bir kapı, anlık olarak ortama rüzgar vererek, hava aracı kontrolden çıkmasını sebep olacaktır.
Normal şartlarda hava aracınız GPS aktif konumdayken, dışarıdan gelecek bir rüzgara karşı kendini havada stabilize tutabiliyor. Fakat kapalı ortamda böyle bir durum söz konusu değildir.
Özellikle kullandığınız hava aracında çarpışma engelleyici sensör bulunmuyorsa bir kırım yaşamamak için hava aracı hem gözle, hemde elle iyi kontrol etmeniz gerekir. Sinematik mod da uçuş sağlayıp, hafif hareketler ile yavaş bir çekim yapılmalıdır. Mümkün olduğunda tek yönde hareket etmek, önemlidir.
Drone Videosu Editleme Süreci
Çekim kısmını hallettiniz, başarılı bir çekim elde ettiniz. Düzenleme kısmında yapacağınız düzenlemeler videonun kaderini belirler. Yaptığınız işi indirdikten sonra iş yükünü azaltmak için çektiğiniz videoları tek tek izleyiniz. Arada çekmiş olduğunuz gereksiz içerikleri silerek zaman kaybını aradan çıkarınız. Bahsettiğim video silme işleminde tüm parselleri izlerken yapacağınız montaj giriş, gelişme ve sonuç olarak kafanızda canlanmış oluyor. Sonrasında düzenleme için güzel bir müzik belirlemeniz, mümkünse de telifsiz bir müzik olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Telifsiz
Ritim Geçişlerini İşaretlemek
Ritim geçişlerini işaretlemek düzenleme sırasında videoda atlama yapacağınız yerleri belirlemektir. Bu sayede akıcı ve ritme göre değişen bir video elde eder ve video süresini kısaltırsınız.
İzleyici sıkmayacak ve fazla uzun sürmeyecek videolar hazırlamaya özen gösteriniz. Kurumsal bir tanıtım filmi çekiyorsanız 60 saniyeyi geçirmemeye özen gösterirseniz videonun sonuna kadar izlenme olasılığı artacaktır.
Video düzenleme için bir bilgisayarınız yoksa telefondan kaliteli içerikler üretmenize yardımcı olacak ‘’VN’’ aplikasyon mevcuttur. Bu uygulama ile profesyonel içerikleri telefonunuz ile hazırlaya bilirsiniz.
ÖRNEK: çekim videosunda şarkının ritim geçişlerini analiz ederek 6 dakikalık içerik 1.40 dakikaya kadar düşürülmüştür.
Yorumlar